Торта а ла Шоко

2
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Необходимите продукти са за около 10-12 парчета:

1. 250гр чаени бисквити(според желанието и насроението може да избирате класик или шоколадови)
2. 160гр краве масло
3. 100гр печени неосолени лешници
4. 1 1/4 ч.ч сладкарска сметана(средна опаковка)
5. 100гр млечен шоколад
6. 100гр черен шоколад
7. 100гр бял шоколад
8. 10гр желатин
9. 1 капсула ванилия
10. 1 портокал
11. 2 жълтъка

Начин на приготвяне:

За бисквитения блат смелете бисквитите и лешниците. Аз лично първо начуквам с метално месарско чукче бисквитите в 3 найлонови пликчета,а след това по същият начин процедирам и с лешниците.

Обичам да не са съвсем на трохи,а да има и по-големи парченца.Прехвърлете бисквитите и лешниците в купа и прибавете ванилията и 100гр меко масло.Омесете всичко с ръце докато маслото се разтопи.

Проверявам дали се е омесило добре като взема малко от сместа и стисна в юмрук.Ако не се разпада значи е готово,ако ли не или иска още малко разбъркване или още малко мас ло.Готовото тесто разстиламе върху кръгла форма с падащо дъно,предварително постлана с хартия за печене като намазваме стените и дъното с масло за всеки случай.С помощта на лъжица оформяме дъното и вдигаме борд по стените до 4 см(не е нужно навсякъде да е равен).Поставяме в хладилник.

През това време приготвяме първият и най-лесен ред от шоколадовата торта.На слаб огън загряваме 1/4 сметана,почти до кипване и добавяме начупеният млечен шоколад.

Махаме съда от котлона и разбъркваме до получаването на хомогенен лъскав крем.Оставяме го да поизстине за 2-3 минути и го изсипваме върху бисквитения блат и пак връщаме в хладилника да стегне(около час),може и във фризер.

Тук трябва да отбележа,че последователността на шоколадите е по личен избор.

В оригиналната рецепта шоколада е само черен,вкусът става много плътен,а целта ми като смесвам шоколадите е да олекотя тортата малко,а и да угодя на приятелите си.

Следващата стъпка е вторият пласт от шоколад. Избираме си белият за да има контраст.5гр желатин(половин пакетче) оставяме да набъбне за около 5 минути,а след това разтапяме на водна баня.

В съд,за предпочитане тефлонов,разтапяме 30гр масло и 100гр бял шоколад. Разбъркваме добре за да се стопят и прибавяме 1 жълтък и желатина докато сместа е още гореща.

Махаме от котлона и разбъркваме енергично. Останалата сметана разделяме на две равни части-за белият и за черният шоколад. От едната половинка отделяме 1/3 и я добавяме към сместа с белият шоколад и оставяме да се поохлади.

Останалата сметана от половинката разбиваме на твърд сняг и с внимателно разбъркване сипваме към белият крем за да се смесят добре.

Изливаме полученият крем върху шоколадовата платка и оставяме поне за 2 часа.

След като се стегне по същата технология действаме и с черният шоколад,като в сместа добавяме и малко настъргана кора от портокал и 1-2 с.л. портокалов сок,за да подчертаем коледното настроение.

Ако изключим направата на 3ти пласт и с продуктите за двата направим само 1 с 1 вид шоколад ще си спестим това чакане,но вкуса и визията няма да са така впечатляващи.

Украсата може да е със свежи плодове според сезона,може да поръсим какао,кокосови стърготини,шоколадови стружки и каквото ни душа иска.Аранжирането оставям на вашето въображение!Сервираме торта добре охладен и по желание с топка ванилов сладолед.

Насладете се на прекрасните миговете прекарани с любимите си хора в атмосферата на коледния дух,който витае навсякъде по това време на годината и в компанията на „Торта ала Шоко“ разбира се !