Настани се удобно и релаксирай!

1
Добави коментар

Лазаровден

Лазаровден  е прекрасен християнски празник. Името на светеца, чието име носи празника, е символ на здравето, а също и на  дълголетието. Празникът винаги бива отбелязван осем дни преди Великден.  Всяка година дата е различна, но е винаги в събота. През 2015 година Лазаровден ще бъде отбелязан на четвърти април.
Празникът е един от най-хубавите и е свързан с много интересни традиции и обичаи. Един от тях е Лазаруването. На този ден младите жени се наричат лазарки. Те берат цветя, с които после ще оплетат пъстри венци за Цветница, която пък е на следващия ден. Момите се пременят в красиви фолклорни носии и обикалят къщите, пеят обредни песни и пожелават щастие и берекет на стопаните. Те пък от своя страна им дават плодове, яйца, пари и други дребни подаръци. А в миналото Лазаровден е бил денят, в които ергените са искали ръката на своята любима. Денят след Лазаровден също е празник, при това отново един от значимите християнски и традиционни у нас празници – Цветница. Още името му навява спомени за пъстри поляни, за обагрени в най-различни бои цветя и уханни букети.
Празникът у нас бива наричан и Връбница, защото на този ден в църквата биват отслужавани молитви и се благославят клонки върба. Те биват раздавани на вярващите, дошли в църквата, които занасят осветените върбови клонки у дома за здраве на цялата къща. Сплетени на венче, те биват окичвани на вратите. Клонките символизират палмовите , с които Христос е посрещнат в Йерусалим.

Цветница

Цветница също е сред празниците, които са свързани със специфични обичаи. На този ден се изпълнява последният от лазарските обичаи – „кумиченето“. Преди обед лазарките отиват на реката и се подреждат край брега. Всяка носи върбово венче, цветя или малко хлебче. Всички заедно трябва да пуснат в реката онова, което са занесли. А девойката, чиято китка или хлебче изпревари останалите, става „кумица“ на лазарките и се превръща в обект на почит и уважение от страна на другите момичета.
На Цветница празнуват и множество именници. Всеки, който носи име на цвете и дърво, отбелязва своя имен ден точно седмица преди Великден. Ако и Вашето име произлиза от названието на някое растение, или пък просто искате да прекарате приятно празничния уикенд, то със сигурност вече кроите планове.

Косовските къщи

В случай че искате да се насладите на автентичните обичаи, свързани с Цветница и Лазаровден, то трябва да посетите някое от китните ни села. Едно такова прелестно кътче, запазило традициите, е село Косово. Тук ще откриете и уютно местенце, където да отседнете, в лицето на Комплекс „Косовските Къщи“.
Прекрасни ще са и празниците в „Добриновите къщи“ в село Райово.

Добриновите къщи, с. Райово