Избор на цветове за спалнята на вашият дом

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Да избереш подходящ цвят за декорация на собствената си спалня е определящ фактор както за пространството в стаята, така и за уюта, който тя поднася. Човешкото съзнание, най-просто възприема цветовете като топли и студени и всеобщо прието е твърдението, че по-тъмните и студени цветове придават по-тесен и потиснат изглед на помещението. Противно на тях, топлите нюанси създават усещане за уют, удовлетворение и спокойствие.

 

Кои цветове са по-подходящи за моята спалня ?

От научна гледна точка видовете цветове се делят на две основни групи –хроматични и ахроматични. Ахроматичните или по-известните като неутрални, са тези, към които спадат белият, черният и всички нюанси на сивото. Тази цветова група не е сред предпочитаните при декорацията на спално помещение. Стандартно от тази група цветове се използва единствено белият за боя за тавана на спалнята. Ахроматичните цветове придават усещане за потиснатост и определено стаята ви би изглеждала много по-малка със черни или тъмносиви стени.

Хроматичната група от цветове притежава качествата за пространственост, наситеност и светлина. Към тази група спадат:

·         Червен

·         Син

·         Зелен        

·         Оранжев

·         Жълт

·         Лилав/Виолетов и т.н

Естествено, в нашите магазини можем да ви предложим различни решения за вашата спалня. Все по-често топлите нюанси на лилавия цвят намират приложение в цветовата гама на спалните. Нюансите на  оранжевия цвят за разлика от повечето нюанси на синия, са топли и са предпочитани от мнозинството от хората.

Подходящи комбинации за малки или средни спални помещения са топлият богат нюанс на жълтия цвят в комбинация с бял тавански цвят и жълто-оранжеви детайли по декорацията. Също интересна и предпочитана комбинация сред клиентите е  пролетно зеленото в комбинация със светлосин нюанс. В зависимост от разположението на спалнята, както и на самия апартамент, има различни възможни и най-подходящи комбинации от цветове. Едноцветното боядисване и декорация на спалното помещение води до умора на очния нерв и до загуба на усет за цветовете.