Лифтинг на бедрата (Thigh lift) – Пластична хирургия д-р Ангел Енчев

4
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Липосукцията помага на тялото да изглежда по-слабо, а лифтингът – по-младо. Чрез липосукция се намалява обема на мастните тъкани, но не решава проблема с отпуснатата кожа в областта на корема или бедрата. При наличие на отпусната кожа на вътрешната част на бедрата е необходимо извършването на естетична корекция – Лифтинг на бедра или Thigh lift.

Хирургичната намеса, която избира пластичният хирург за разрешаването на този проблем, зависи от степента на отпускане.  

Отпускането на мускулите на бедрата и ханша е почти винаги правопропорционално на възрастта и на загубата на килограми. То продължава да е един от най-трудните и най-честите проблеми за възстановяване. При жените възстановяването на този проблем се извършва по-често и е по-наложително.

Хирургичната намеса, която избира пластичният хирург за разрешаването на този проблем, зависи от степента на отпускане. При средна степен на отпускане на мускула хирургът разрешава проблема, правейки разрез в основата на бедрото с цел – белегът да се прикрива от бельото. При по-тежки случаи на отпуснатост понякога се принуждава да прибави и разрези по дължината на бедрото от вътрешната му страна. Целта на тези разрези е да премахнат излишното количество кожа. Последващите резултати неминуемо са по-добри от предшествуващата ситуация, след време обаче, пластичният хирург е възможно да забележи неспособността да задържи възстановеното положение на бедрото, а също така и постояното място на шева направен в основата на бедрото, който непрекъснато ту се поддава от бельото, ту се скрива. Постоянно се пробват техники в тази насока, така че резултата да се съхрани и най-вече да се повдигне отпуснатия мускул. Много добри резултати се постигат чрез употребата на специални мрежи, които запазват резултата. Такива мрежи могат да се използват и при по-леки форми на отпуснатост без да се правят шевове.

За тази операция пациентът трябва да се подготви, както и за всички останали – трябва да постъпи в болницата гладен, за да му бъдат направени рутинните клинични изследвания, след което ще му бъде направена операция за стягане на бедрата (thigh lift) задължително с пълна упойка. Операцията ще продължи от 2 до 4 часа в зависимост от тежестта на проблема и избраната за него техника. Техниката, коята би могла да бъде избрана, не представлява трудност за хирурга, изпълнението и обаче изисква повече време. Усложнения при този вид операции не се очакват, а и не съществуват рискове за пациента, по-големи, от която и да е друга операция.

Пациентът се задължава да престои в болницата за един ден и да носи 20 дни специален еластичен клин, стигащ до под коленете. Първата смяна на превръзката на раната се прави още на първия ден след операцията, докато на 4-ия ден – пациентът може да се къпе. Къпането е необходима процедура, която ще трябва да се извършва от този момент – всеки ден. Двигателната дейност на пациента е ограничена и следоперативният период не е толкова безболезнен, както например при операцията на гърдите. Пациентът ще е в състояние да се върне към ежедневните си задължения след около 15 дни.

Леките случаи на отпуснатост – без излишък от кожа, могат да бъдат третирани със специалните мрежи, но те могат да подобрят само вида на коляното. Белезите са минимални (5-7см) и се правят в областта на горния епикондиларен израстък. Тази операция е по-малко болезнена и е аналогична на липосукцията.

При всички оперативни намеси се забранява приемът на Аспирин четири дни преди операциата.