Шейха Моза, втората съпруга на емира на Катар: Най-влиятелната жена в арабския свят

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

За арабския свят стилът на шейха Моза е дързост. На втората съпруга на бившия емир на Катар е позволено не само да свали бурката, но също така и да се намесва в делата на държавата.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората от трите жени на шейх Хамад бин Калифа ал Тани, който беше емир на Катар от 1995 г. до средата на 2013 г. Новият емир на Катар  е четвъртият син на предишния емир, който абдикира.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед, без хиджаб и бурка, е втората от трите съпруги на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, майка на седем деца, една от първите дами на планетата, най-стилна и изненадващо силна политическа и социална фигура

 

 

Шейх Хамад бин Халифа ал Тани и шейха Моза

Животът на шейха Моза  е  история в духа на ориенталските приказки, нещо като „Magnificent Century“, само вместо султан Сюлейман,  главен герой е престолонаследникът на Катар, а вместо Хюрем – Моза, дъщеря на виден катарски бизнесмен.

 

Шейха Моза на официални събития

На 18-годишна възраст Моза се запознава с бъдещия шейх, но не бърза да се омъжи за него. Тя влиза в университета в Катар, в Департамента по психология, а след това учи в престижни американски университети. И чак след това се женят. През първите години от брачния живот Моза, която е наречена „Сивият кардинал“ на Персийския залив, се отдава на децата си. По това време Катар  не е толкова влиятелна страна в арабския свят, както е днес. Ситуацията се променя през 1995 година. Тогава съпругът на  Моза прави безкръвен преврат и завладява властта в страната след свалянето на баща му. Превратът е подкрепен от англо-саксонския свят благодарение на петролния и газовия сектор.

Новият емир представя на света втората  си жена – красивата и магнетична – шейха Моза

Шейха Моза  отговаря за хуманитарни и благотворителни програми и все повече се появява в обществото в зашеметяващи рокли от водещите в света модни къщи.

 

 Моза е прогресивна жена в поведението и облеклото си и няма и намек за истинската ситуация в Катар, където жените  ходят с бурки  (черни рокли до пода), забрадки или никаб (черни забрадки, които покриват цялото лице с тесен процеп за очите), както и другаде в арабския свят. Моза е само с тюрбан, а в свободното си време и в дънки.

 

Magnetic памет разкритикува агресивните икономическите политики на Катар, малка държава в Персийския залив, с обвинения за дъмпинг на цените на газа и опит, за да се завземе максимален сегмент от пазара на природен газ в света. В допълнение, предполага се, че Катар спонсорира радикални групи от цял ​​свят, което, разбира се, не е много добре прието от западния свят.

 

Шейха Моза и принц Албер II,  Монако

 

Шейха Моза на посещение на Джордж Буш-старши и съпругата му Барбара

 

Шейха Моза с кралица Елизабет II и принц Чарлз

Шейха Моза, рядкост за съпругите на владетелите на други страни в Персийския залив, има редица национални и международни позиции, включително почетен ръководител на Фондация Катар за образование, наука и развитие на Общността, председател на Висшия съвет по въпросите на семейството,  заместник-председател на Висшия съвет по образованието, специален пратеник на ЮНЕСКО. Моза създава Арабски демократичен фонд, в който съпругът й направи първото дарение в размер на $ 10 милиона. Основната цел на фонда е насърчаване на развитието на свободни медии и гражданско общество.

Шейха Моза е и инициатор за създаването на Парк на науката и технологиите в Катар, който беше открит в края на 2008 г. Паркът е привлякъл 225 милиона инвестиции, включително от водещите световни компании като Microsoft, Shell и General Electric. Моза построява в покрайнините на Доха, столицата на Катар, кампус „Град на образованието“, където  водещи професори от американски университети четат лекции на студентите.

 

Шейха Моза с кралицата на Великобритания

 

Самата шейха Моза има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. От 2010 г. е Дама на Ордена на Британската империя.

 

Шейха Моза изглежда невероятно. Някой е изчислил, че 12-те пластични операции,  които тя е претърпяла, струват около 2 милиона щатски долара

 

 

Моза придружава  своя шейх на всички официални посещения, които изискват присъствието на първата дама

Тамим,  един от петима синове на Моза, стана наследник на шейх Хамад. И това е един много важен щрих към портрета й, защото шейх  Хамад освен Моза има още две жени, а общият брой на наследниците му е двадесет и седем души.  Шейх Хамид без преврати и размирици подаде юздите на страната в ръцете на сина на Моза. 

Влиянието, което оказва шейха Моза върху съпруга си  и съответно на държавните дела в Катар, е легендарно

И не само в Катар.

Шейха Моза е включена в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света според списание „Форбс“

Няма друга жена, която  да заеме мястото на Моза, която се превърна в ценител на дипломатическия протокол и международния етикет и очевидно е намерила „ключа“ за сърцето и ума на шейха.  Това е и времето в което Катар започва да процъфтява.

И накрая  няколко думи за проекта на Шейха Моза, наречен «Дай образованието на детето“. Фондът е създаден под патронажа на Моза за финансиране и организиране на начално образование за децата, живеещи в бедни страни, както и във военни зони (от 34 страни, включително и Чад, Бангладеш, Кения).

Шейха Моза казва: „Вижте с очите си как тези деца живеят,  това не е същото като да се слуша или да се чете за тях. Тези деца са принудени да се борят за елементарни човешки права, например да учат и живеят в нормални условия. Предположих, че училищата може да изпитват недостиг на учители и оборудване. Но тези класни стаи, те дори не могат да се нарекат  такива!  Без значение какво казваме или правим, не е достатъчно,  аз искам да се създаде поне едно училище, което ще бъде със стандарт за подражание. Децата го заслужават! „

Е-здравей Любопитно