Как да поддържаме мебелите?

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Неправилното поддържане на мебелите ни води до тяхното бързо захабяване. Прахта, спомагаща образуването на вредна маса, води до загниване на самата дървесина, а влагата както и поддържането на високи топлинни нива в жилището ни допълнително захабяват мебелите ни.

Ето защо е необходимо да се научим да проветряваме често стаите в дома си, както и да се снабдим с прилична вентилационна система. В тази връзка, цветята също спомагат за овлажняването на въздуха в помещението.

Съвети за поддържане на мебелите

С цел запазване целостта на тапицерията на меката мебел е препоръчително да избягваме поставянето на топли напитки в близост до тях. Освен това, при самото монтиране на мебелите е необходимо да обърнем известна доза внимание на това къде ще се намират евентуалните отоплителни уреди при настъпването на зимата.

За да се предпазят мебелите от деформация е препоръчително отстраняването на влагата, както и обмисляне на поставяне на топлоизолация  и аспиратор в кухнята.

Почистване на кожени мебели – съвети

Преди да обзаведем дома си с мебели е нужно да помислим и за частта, свързана с почистването. При избира на такъв вид мебели трябва да сме наясно с методите на поддържане и почистване, тъй като естествената кожа е „по-капризна“ и изисква полагането на по-специални грижи.

Един от начините, посредством който ще можете да поддържате кожения си диван в перфектно състояние е да го почиствате с помощта на чиста и суха кърпа. Самата повърхност се почиства изключително лесно като за целта можете да заложите и на леко навлажнена кърпа, напоена с неутрален сапун. При наличие на петна, разтъркайте внимателно с леки движения съответния участък, след което подсушете със суха кърпа.

За изпълнението на последната част е силно препоръчително да избягвате използването на сешоар или пък излагането на дивана на пряка слънчева светлина.

Отстраняването на излишната течност по повърхността се извършва чрез специална попивателна кърпа. В случай, че нямате понастоящем такава, тогава използвайте обикновена кърпа, при използването на която обаче не бива да прилагате сила тъй като рискувате течността да попие в кожата на меката мебел.

Да използваме ли специализирани препарати за почистване на меката мебел?

Употребата на неподходящи препарати може да доведе до обезцветяване, както и напукване на кожата. За да избегнете подобни неприятни последствия използвайте разтвор от оцет и вода в съотношение 1:1. Използването на професионални препарати за кожа съща представлява не по-малко добра алтернатива, макар и далеч по-скъпа.