Скрин

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Скринът е прекрасна мебел, която придава уют и изисканост на всяка стая. В нашия магазин можете да намерите голямо разнообразие от скринове – от модели с изчистен модерен дизайн до старинни достолепни мебели. 

 

 Според историческите източници родината на скрина е Англия. Скриновете били на голяма почит сред британците, тъй като символизирали престиж – те прекрасно се вписвали в интериора на богато украсените спални и разкошни лични кабинети. Традиционните английски скринове се изработвали от червено дърво, което се лакирало със златист или сребрист лак.

Произходът си скринът всъщност дължи на обикновения съндък. Процесът на трансформация бил дълъг – най-напред съндъкът “пораснал”, след това се сдобил с крака-опори и накрая с подвижни шкафчета и стъклени вратички.

Звездният миг на скрина идва през първата половина на XVIII век – през епохата “рококо”. Изящните и леки скринове от това време се отличавали с плавни форми и инкрустации от седеф, слонова кост, полускъпоценни и скъпоценни камъни. Позлатените бронзови мебели на рококо били задължителен детайл от парадния интериор. Скриновете били най-различни разновидности: скрин с огледало за будоар, скрин-секретар за кабинет и др. Характерни за всички видове били тайните чекмеджета, в които обикновено се криели любовни писма или лични дневници.

През класицизма скриновете станали по-функционални. Декорацията им става по-сдържана, а контурите вече се отличават с геометрична точност. Доминират формите на правилния паралелепипед, както и полукръглите или кръгли фасади. Вещите, които било добре винаги да са под ръка се съхранявали именно в скринове, разположени в спалните помещения.

С течение на времето скринът се видоизменя. През XXI век производителите на мебели далеч надминават знаменитите майстори от изминалите столетия. На мебелно изложение в Милано бе демонстрирано уникално съчетание на скрин със стол, предназначен специално за жени. Когато този прекрасен предмет приеме в обятията си своята стопанка, страничните вратички на скрина се разтварят и буквално й поднасят козметични продукти, огледала и дори подреждат пред нея снимки на членове на семейството.