Как да изберем антивирусен софтуер ?

1
Добави коментар
sasho777
sasho777

Чудили ли сте се някога каква антивирусна програма да инсталирате на компютъра си? През ръцете минават доста училищни и домашни компютри. С времето и доста тестване съм изградил мнение за различните антивирусни програми.

Първата моя препоръка е да не разчитате пиратски версии. Всяка антивирусна програма постоянно се свързва със сървърите на производителя за да изтегля информация за новите вируси. Заедно с това се проверява и валидността на лицензите. Ако те не са валидни програмата спира да работи. Или работи и прихваща вирусите, но отказва да ги почиства докато не я лицензирате. Обикновения потребител обаче рядко обръща внимание на съобщенията и често е без никаква защита и компютрите се пълнят с вируси.

Microsoft Security Essentials е безплатно програма за всички, които притежават лицензирани версии на Windows за домашно и училищно използване. Притежава версия на български език и това е голямо предимство за потребителите, които не говорят английски. Обикновено я инсталирам, когато компютъра разполага между 1 и 3 GB RAM и Windows Experience Index между 2 и 4. Можете да я инсталирате на сървърни операционни системи, включително Windows Multipoint Server 2011. Основния недостатък на тази програма според мен е, че разчита на Windows Update за да обновява антивирусните си дефиниции. Аз обикновено настройвам Windows Update да се проверява само ръчно, защото ми е доста изнервящо при гасене на компютъра да започнат да се инсталират разни обновления. В такъв случай програмата не се обновява автоматично и периодично трябва да си я обновявате ръчно. Достатъчно да го правите 1-2 пъти месечно, а може и по-често.

Microsoft Security Essentials не може да се инсталира под Windows 8. Там тя се замества от Windows Defender, който е със същите характеристики и е вграден в операционната система. Повечето компютри, които инсталирам с Windows 8 и с 3 GB памет или по-малко обикновено ги оставям да работят с Windows Defender.

Panda Cloud Antivirus малка и бърза антивирусна програма, подходяща за лични компютри. Тя е първият представител на безплатните облачно базирани (cloud) решения. Тя разчита на специални сървъри в Интернет, които извършват анализа на вирусите. Има доста добро ниво на работа и не изисква много ресурси. Извършва малко по-голямо ниво на интернет трафик, но не такова, че да забави съществено връзката ви. При инсталирането си предлага подмяна на търсещата машина по подразбиране в браузърите и допълнителна лента с инструменти. Желателно е да деактивирате тези опции. Предпочитам да инсталирам на компютри с 1 GB RAM или по-малко и Windows Experience Index по-малък от 2.

AVG AntiVirus Free е една от най-популярните безплатни антивирусни програми в момента за домашни компютри. Много е добра, но за съжаление от версия 2011 стана малко тежка за компютри с по-скромни възможности. При инсталацията подменя търсещата машина по подразбиране и добавя допълнителна лента с инструменти. За да избегна тези ненужни опции предпочитам да използвам Ninite.com за инсталирането ѝ. В интерфейса на програмата постоянно се набива на очи обновяването до по-добрата AVG Internet Security, която работи безплатно само 1 месец и след това трябва да се заплати. Много потребители се лъжат и правят този ъпгрейд и след това се оплакват, че програмата им постоянно дава някакви съобщени и не работи. Всъщност това е характерно за повечето безплатни антивирусни програми. Хубавото е, че по време на процеса по деинсталация се дава възможност да се премине отново към безплатната версия. Обикновено инсталирам AVG Free, когато компютъра разполага над 3 GB RAM и Windows Experience Index над 4.

Трите по-горе описани програми са основните, с които работя. Понякога обаче се налага да търся алтернативни решения. В такъв случай обикновено прибягвам до Avira Free Antivirus. Мнението ми за програмата е положително, но дава прекалено много съобщения на монитора, което често обърква по-неопитните потребители. Друга програма, която използвам много рядко е Avast! Free Antivirus. Избягвам я защото въртящата и икона в системната област ми е доста неприятна и постоянно привлича вниманието ми без нужда. Другата причина да не я използвам е, че на 90% от компютрите, които работят с нея са били с неактуални антивирусни дефиниции или с някакъв друг проблем. Голямо предимство обаче е наличието на български интерфейс. Двете програми са безплатни за домашна употреба.