10 въпроса, които ще променят начина, по който мислите за проблемите

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

„Има една мъдра мисъл, която гласи: „Онзи, който обучава другите, учи себе си”. Тя е много вярна. Не само защото постоянното повтаряне помага фактите да се запечатат в ума ни, но и понеже самият процес на учителстване допринася учителят все по-добре да вниква в материята. Понякога това е причината съпругът ми Марк и аз да работим с нови клиенти и да пишем статии за личностно развитие, дори когато сме затънали в работа. Стратегиите, на които учим другите, благоприятстват нашия собствен растеж.“

Това разказва в блога MarcandAngel авторката Ейджъл Черноф. 

„Една от тези стратегии е самоизследването – изкуството човек сам да задава на себе си правилните въпроси“, продължеава тя. Но какво прави този метод толкова важен?

Защото въпросите, които си задаваме, се превръщат в мисли, мислите – в думи, думите – в действия, действията – в характер, а характерът променя всичко. Честно казано, когато попаднем в тежка ситуация и проблемите започнат да изскачат един след друг, което е неизбежно, именно силата на нашия характер е тази, която може да ни помогне да изплуваме.

И тъй като характерът ни директно се влияе от онова, което си казваме и се питаме всеки ден, трябва да се замислим за начина, по който общувате със себе си в последно време. Използвате ли положителни, окуражаващи думи, с които бихте се обърнали към свой приятел? Или се самоунижавате и си крещите, както бихте постъпили с враговете си? Или пък изричате негативни коментари за живота си, както когато сте изгубили вяра в себе си?

Всеки ден ние тихо говорим сами на себе си. И част от нас вярва на всяка дума. Затова е важно да подхождаме грижливо към проблемите си и да си задаваме правилните въпроси. Някои от тях са следните:

1. „Какво би ме направило позитивен и щастлив в този момент, стига да исках?“  – Най-прекрасното ни оръжие срещу стреса и негативността е правото ни на избор между доброто и лошото. Щастието бяга от онези, които отказват да видят хубавото в живота си. Когато животът ви даде причина да се чувствате зле, изберете да сте положително настроени.

2. „Кой е проблемът, с който се радвам, че не се налага да се боря в момента?“ – Усмихвайте се не защото животът е лесен или перфектен, или отговаря на очакванията ви, а защото сте избрали да сте щастливи и благодарни за онова, които имате, и проблемите, които знаете, че нямате.

3. „За какво трябва да спра да мисля и какво трябва да спра да си повтарям?“ – Престанете да се вините и съдите за всичко, което не сте. Бъдете благодарни за това, което сте. Трябва да се научите да сте най-добрите си приятели, защото често попадаме в капана на това да сме най-големите си врагове.

4. „В какво съм се вкопчил, от което трябва да се пусна?“ – Един от най-трудните уроци на живота е да се научим да се отскубваме от миналото и да продължаваме напред – независимо дали става въпрос за вина, гняв, любов или загуба. Промяната никога не идва лесно – борим се да се задържим, както и за да се пуснем. Често последното е най-здравословният път към бъдещето; то изчиства токсичните мисли от миналото. Трябва емоционално да се освободим от нещата, които са означавали много за нас, за да продължим напред и да обърнем гръб на болката. Още веднъж: нужни са много усилия и преориентиране на мислите, но си струва.

5. „Ще виня ли другите и ще отричам ли отговорността, която нося, или ще си съставя собствен план за бъдещето?“ – Представете си колко по-стойностни и щастливи бихте се чувствали, ако, вместо да отричате, вините, съжалявате и се борите с обстоятелствата, поемете контрол над ситуацията.

6. „Как да действам с яснота и сила, вместо да реагирам без никаква мисъл на неприятните си преживявания?“ – Всеки път, когато се изкушите да реагирате по типичния за вас начин, запитайте се дали искате да сте затворник на миналото или пионер на бъдещето. Запомнете, че характерът се проявява най-силно в силните и слабите ни моменти. Бъдете скромни, когато сте на върха, и смели, когато сте на дъното. Винаги имайте вяра.

7. „Как бих могъл да съм от полза както на себе си, така и на хората в нужда, за да може всички да триумфират, вместо да бъдат смазвани? – Животът е дар, който ни предлага привилегията, възможността и отговорността да даваме на околните, като се развиваме. Следователно, най-добрият начин да открием себе си в трудни времена е, като се изгубим в старанието си да допринесем за кауза, която е по-голяма от нас самите.

8. „Имам ли големи очаквания към себе си и околните? Служат ли ми, или ми вредят тези очаквания?“ – Очакванията са като фин порцелан – колкото по-силно ги стискате, толкова по-вероятно е те да се пропукат. Запомнете, че житейският ви път ще бъде много по-лесен, когато очакванията ви са реални. Бъдете благодарни за живота и връзките си такива, каквито са.

9. „Кой се нуждае от моята прошка?“ – Прошката невинаги заличава проблемите в човешките взаимоотношения или в неприятните ситуации. И въпреки това, прощавайте и позволете на това, което е било писано, да бъде. Продължете напред и се освободете. Когато таите неприязън към друго божие създание, вие сте емоционално завързани за него. Прошката е единственият начин да се отървем от тези вериги и да се освободим.

10. „Каква поука съм си взел за следващия път?“ – Не позволявайте на страха от минали преживявания да определя бъдещето ви. Живейте за днешния ден, а не за онова, което вчерашният ви е отнел. Винаги ще има препятствия, но най-често попадаме в капаните, които сами сме си заложили. Как виждаме нещата, зависи от начина, по който гледаме на тях. Забравете онова, което сте загубили, и се фокусирайте върху другото, което сте научили.

Животът изобилства от ситуации, които не са под наш контрол. Можем да контролираме единствено реакциите си. Когато отделите малко време за размисъл, ще видите, че всичко, което се случва около нас, е неутрално и безсмислено, докато ние не му придадем смисъл. А въпросите, които сами задаваме на себе си, създават този смисъл.

Всяка една ситуация ни изправя пред избор – дали ще й позволим да ни разстрои; дали ще извлечем най-доброто или най-лошото от нея; дали ще останем или ще обърнем гръб; дали ще крещим, или ще шептим; дали ще реагираме импулсивно, или обмислено?

Въпросите, които си задаваме, определят нашето поведение, а последното е нещо малко, което оказва огромно влияние. В голяма степен, ние всеки ден ковем съдбата си… и повечето разочарования могат да бъдат проследени обратно, до собственото ни необмислено и безотговорно поведение.

Източник: MarcAndAngel.com