За Рококо и будоарите – Портал мебели, цялостно обзавеждане и презентации

9
Добави коментар
eliana777
eliana777

В мебелите и декоративните украшения в стил Рококо се използват най-скъпите материали: екзотични дървесини, мрамор, коприна, гоблени, бронз, злато. Цветни лакове, порцелан, заоблени ъгли, украсени с резбовани пана, позлатени орнаменти, огледални стени…. Всичко това създава атмосфера на интимност, присъща на будоар.

С появата на стила Рококо в употреба влизат нови мебели: така наречение секретар (практична комбинация от скрин, бюро и шкаф), картонерката (шкаф за ценни книги), канапето (диван във формата на няколко свързани стола), шезлонги, малки трапезни масички, върху които обикновено стои една статуетка, ваза или пепелник…

Формите и декорът на корпусните мебели имат същия характер като мебелите за сядане: вълнообразен контур, извити крака, орнаменти под формата на извиваща се лозя, изобилие от позлатени или бронзирани елементи.

С възникването на Рококо меката мебел става доста популярна –  диваните са обилно изпъстрени с копринени възглавнички или пухове с бродерия. Навремето основната дървесина, от която са произведали мебелите в този стил, е била ореховата.

Главен елемент в интериора на Рококо е невисоката камина, украсена с мраморни плочи и орнаменти. Позлатените полилеи, часовници, порцеланови фигурки, гоблени са основните елементи във френския стил.

Любопитен факт е, че именно стилът Рококо вмъква в интериора аквариумите с рибки.

Предпочитаните цветове за стила за златно, бяло, сметаново, слонова кост, пастелните нюанси на синьото, зеленото, розовото, червено и жълто.

Лекато и елегантност, капризност и игривост, интимноста на будоара и безгрижието на светския интериор – всичко това е стилът Рококо.