Ракета Фолкън 9 изведе в орбита кораб Драгън!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 14 Април 2015

Посещения: 298

Снимка от днешното успешно изстрелване на ракета „Фолкън 9“. Credit : NASA
14 април 2015 г. 23:29 ч.
Светослав Александров. Днес в 23:10 часа българско време излетя космическа ракета „Фолкън 9“. Минути по-късно ракетата успешно изведе в орбита товарния космически кораб „Драгън“!
Корабът ще достави за жителите на „Международната космическа станция“ общо два тона ресурси, научни експерименти, технологични демонстратори.
По време на днешния полет ръководителите на СпейсЕкс отново се опитаха да направят експериментално завръщане на първата степен върху плаваща платформа в океана. По предварителни данни степента е уцелила платформата успешно, но кацането е било твърде твърдо и тя се е разбила.

От СпейсЕкс са категорични, че експериментите по завръщане трябва да продължат. Целта на компанията е някой ден ракетите да са изцяло възвращаеми – т.е. след излитане да кацат обратно на Земята, след което да бъдат презареждани с гориво и изстрелвани отново.
Ако това се случи, ще доведе до истинска революция в космонавтиката и до драстичен спад на цените по изстрелване. Космосът най-накрая ще стане достъпен за човек.
За съжаление след два поредни теста все още няма отбелязан цялостен успех с кацане, но резултатите от тестовете показват поетапен напредък.
Основната цел на полета е все пак успех – корабът „Драгън“ е в орбита! Поздравления за СпейсЕкс за успешното изстрелване и кураж за по-нататъшни опити по възвращаемост!
За повече информация: блогът на НАСА

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by