Някой чувал ли е за растението Хорни Гоут Уийд?

1
Добави коментар
potentnost
potentnost

Хорни Гоут или известен още като Палав Козел е билка растяща основно в Азия и в регионите на Средиземно море. Историята за нейното приложение датира доста отдавна и е широко разпространена в древната китайска медицина.

Защо се използва Хорни Гоут? Използва се основно при еректилна дисфункция при мъжете и сексуална дисфункция при жените. Според древните китайци, Хорни гоут притежава качествата на силен афродизиак. Историята разказва, че човекът открил нейното действие е бил пастир от древен Китай, който е забелязал хипер сексуална активност в стадото си, след като се е натъквал на пасище с този вид растение. Проучвания сочат, че растението има свойствата да увеличава нивата на азотен оксид в кръвта, което от своя страна води до отпускане на гладката мускулатура, като по този начин позволява пропускането на повече кръв към пениса и клитора. Хорни Гоут действа чрез инхибиране на ензима PDE-5, който действа като популярното синьо хапче Виагра. Други данни сочат, че билката може да коригира нивата на кортизол и тестостерон.

Менопауза Тестове на 32 различни билки сочат, че Epimedium brevicornum има едни от най-високите нива на естрогенна активност при жените.

Безопасност Не съществуват достатъчно данни за странични ефекти при хора използващи Хорни Гоут с цел преодоляване на еректилната дисфункция или проблеми свързани с менопаузата. Едно проучване сочи, че Epimedium brevicornum може значително да инхибира ензима холинестераза. Това теоритично може да увеличи риска от загуба на мускулна координация в резултат на натрупването на ацетилхолин в мускулите. Изследвания при животни показват, че прекомерното натрупване на икариин, съдържан в растението, може да бъде токсичен за бъбреците и черния дроб.

Лекарствени взаимодействия Няма достатъчно данни за взаимодействия с лекарства

Източници: Корейска билкова асоциация провеждаща изследвания в областта на урологията. Вестник Етнофармакология бр.98.03 2005г.

_________________ Започнал: Дължина 16.5 см, Обиколка – 13.3 см. Сега: Дължина 20.4 см Обиколка – 15.2 см. Използвам: Упражнения, Vimax, Пенис екстендер