Хилари Клинтън подкрепи еднополовите бракове

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която се кандидатира за следващите президентски избори, призова Върховния съд на САЩ да разреши еднополовите бракове във всички щати, съобщи CNN. Според нея тази съюзи трябва да бъдат включени в Конституцията на страната.

„Хилари Клинтън подкрепя равенството между браковете и се надява, че Върховният съд ще застане на страната на гей двойките и ще им предостави конституционни права“, заяви прессекретарят й Адриен Елрод.

USA Today отбелязва, че Клинтън поставя въпроса в навечерието на разглеждането на иска за забрана на еднополовите бракове в щатовете Кентъки, Охайо , Мичиган и Тенеси. Изслушването е на 28 април във Върховния съд във Вашингтон.

Преди около година Върховният съд реши да премахне ключова част от федералния закон, която дефинира брака като съюз между мъж и жена.

Все повечето решения в подкрепа на еднополовите бракове отразява и промяната в общественото мнение през последното десетилетие. Политиците, предимно демократи, но и ключови републиканци, изразиха подкрепа за отхвърляне на забраната на гей браковете.

През 2013 г. Клинтън публикува видеообръщение в подкрепа на гей браковете, като заяви, че ЛГБТ-хората са граждани и трябва да имат всички права, включително и на брак.