Как да научим детето да ходи на гърне

1
Добави коментар
wenip
wenip

Проблемът да се приучи детето да ползва гърне стои пред всички млади родители. Този процес е неотделима част от възпитанието. Кога има смисъл да започнем с приучването? Какво да бъде гърненцето? Има ли някакви хитрини?

Оптималната възраст на детето за гърне На този въпрос има три отговора от три гледни точки на експертите. Едни смятат, че детето може да се слага над гърне още към края на първия месец от раждането. По-точно, да се подържи бебето в седящо положение над някакво легенче за определено време, докато то не се „изпусне”. Това до голяма степен принадлежи на сферата на фантастиката и е безсмислено – най-вече защото бебчето изобщо не разбира за какво става дума.

Друга група експерти смятат, че има смисъл да подходим към приучването едва когато бебето може да седи стабилно самостоятелно, тоест след 6-я – 8-я месец. Тогава, във възрастта към година и половина то вече ще има навик да използва предмета по предназначение.

Третото лекарско мнение се свежда то това, че има смисъл детето да започне да се приучва към седене на гърне едва след като се е формирал съзнателният контрол над изпускането на урина, тоест – в периода година и половина – две. И че всички старания до този момент са безсмислени. Тези лекари предупреждават, че в противен случай у детето може да се създаде негативно отношение към въпросния предмет, а родителите да стигнат до нервна криза.

Всички тези гледни точки не са точен отговор на въпроса кога детето да ходи на гърне, просто защото децата са различни. Налага се изводът, че детето трябва да започне да се приучва да пишка в гърне, като се отчита неговото индивидуално психологическо състояние и чертите на характера му. При едни деца способността да контролират отделителните процеси се формират около година и половина след раждането, а при други – едва към третата година. В това няма нищо страшно и притеснително.

Затова просто наблюдавайте детето и правете така, както ви подсказва родителското сърце. Средно периодът за приучване на детето да ходи в гърне продължава около 2 години – от 8 месеца до три години.

Какво гърне да изберем? Този въпрос също е важен в процеса на свикване на детето към този предмет и целта на използването му. Нали то трябва да се „сприятели” с него, за да се обръща към него своевременно „за помощ”.

Изборът на гърне за детето е много отговорна работа. Преди всичко трябва да се отчете неговото удобство. Детето трябва да се чувства върху гърнето свободно и устойчиво и да не се страхува да падне. Освен това нищо не трябва да го притиска, да пречи, да му създава неудобства при седенето на гърнето. Важно е да се отчете и функционалността на гърнето.

Изобщо не е задължително този предмет от тоалета да е пълен с всякакви отвличащи от основната цел предмети – например интерактивни играчки. Сега е модно да се купуват гърнета с музикални мелодии, с интерактивни приставки и др. Но тук най-важното е детето да не се отвлича от целта. Като начало вземете обикновено пластмасово гърне. За момченцата то трябва да има специална стеничка отпред, за да избегнете мокрите петна по пода. За момиченцата подхожда и обикновено кръгло гърненце. Цветът му зависи от вашите лични родителски предпочитания.

Процесът на приучване на детето към гърне След като купите гърнето, важно е да го покажете на детето. Поставете го в полезрението му. Нека то само се заинтересува от новия предмет. А когато започне да си играе с него, започнете да показвате и да обяснявате за какво е предназначен. По-нататък трябва да се действа по определена система. Процесът не трябва да се оставя на самотек и да се приучва детето да ходи на гърне от време на време.

Отначало си струва напълно да се откажете от памперсите. Гърнето винаги поставяйте на видно за детето място. Внимателно наблюдавайте своето детенце, което вероятно вече сте направили. Когато има да прави „нещо”, то или притихва, или се спира на едно място, започва да се изчервява, да се напряга, уединява се в определено място. В този момент сложете пред него гърнето и го настанете върху него. За да ви е лесно да сложите детето на гърнето, обличайте му минимално количество дрехи. Важно е този процес на приучване към гърнето да става в топлата част от годината. Тогава детето по-рядко изпитва потребност да се изпишка, а и не се налага да му обличате много топли дрехи.

Помнете – ако детето върху гърне започне да се извива и гърчи, да крещи, да скача от него – няма смисъл да го удържате със сила и да го карате да седи до „победа”. Когато е разстроено, вашето дете няма да усвои урока, а наопаки, още повече ще се отврати от въпросния предмет. По време на дълга разходка винаги предлагайте на детето да отиде по нужда „в храстите”. Но правете това тактично, като скриете детенцето от странични погледи. Интимните неща не бива да се правят открито и пред хората.

Създайте си навици – да слагате детето на гърне в определени часове – преди и след хранене, преди и след разходка навън. А когато всичко се получи както трябва, бъдете с него ласкави, похвалете го, прегърнете го и го целунете. Още един важен момент – не трябва да започвате процеса на обучение, когато детето е болно или ако капризничи за нещо.

Причини за неуспех по време на приучването към гърне Много родители изпитват неуспех по време на този процеса на привикване на детето да ходи на гърне. За това има редица напълно обясними причини. Първата причина е, че на детето му никнат зъбки. То изпитва дискомфорт в тялото си и му е много трудно да се съсредоточи върху други усещания и да усвоява нови уроци.

Втората причина е кризата на първата година. В този период детето протестира срещу всичко ново, което му се предлага. Това трябва да се има предвид и да се подхожда с внимание към процеса на възпитание.

Още една причина може да се крие в характерна черта на някои деца – разсейването. Ако рожбата силно се ангажира с нещо, например с някаква игра или предмет, то напълно е възможно да не реагира на неща, които го отвличат от това занимание, особено на позивите за пишкане. Тук всичко зависи от вниманието на родителите. Трябва да познавате психологията на своята рожба и да я поставяте на гърне в едно и също време.

В случай на „авария” в никакъв случай не ругайте детето, то не е виновно, че все още не може напълно да контролира естествените нужди на организма си. Бъдете внимателни – това е един от първите уроци, в процеса на който детето ви ще се научи да се вслушва в това, което му казвате, и ще се радва, ако вие сте доволни. Затова похвалата при успешно изпълнение на „задачата“ играе толкова голяма роля.