Вратата в интериора на дома

1
Добави коментар
Colibri13
Colibri13

Къде е мястото  на вратата в интериора на дома?

Всеки от нас знае какви функции изпълнява интериорната врата – елемент, без който не може да съществува нито един дом.

Човек се оказва пред избор да подбере идеалния вариант, който ще се впише в дизайна на дома, сред такъв голям асортимент. Вратата трябва едновременно да разграничава пространството и да го обединява, да допълва общата картина на помещението.

Минутната ангажираност да избереш врата се оказва сложна дилема. И за да се справите с тази поставена задача, трябва всичко да огледате и изберете подред.

 

Избор на конструкция за вратата

Класика в жанра – единични и двойни врати, които ще се впишат във всеки стил. Има варианти с праг или без. За единичната врата посоката на отварянето може да бъде на лявата страна или на дясната. Недостатъкът е, че при отварянето й, тя заема много място. В последно време се правят люлеещи се врати. Механизмът на отваряне позволява да се отварят на двете страни.

Плъзгаща се врата от стъкло

Постоянно място получи известната плъзгаща се врата, платната, на която се движат по направлението на релсите, прикрепени на тавана и пода. Движението може да бъде по една или по няколко релси, в зависимост от количеството на крилата. Днес е усъвършенствана системата за окачване, позволяваща да не се поставят долните релси.

Сгъваема врата на полския завод PortaDoors

За икономисване на място идеално подхождат сгъваемите врати, платната, на които се съединяват със специални панти. Врата стои добре при широко входно пространство.

Достатъчно добър вариант е комбинираната врата. Това е съвместно изпълнение на разтворими платна с раздвижена или като хармоника плъзгаща врата.

За стандартните входни пространства са удобни така наречените врати Roto. Отварянето на такава врата трябва да се извърши като първо я дърпате като обикновена врата, а довеждайки я до средата, трябва да я извиете настрани.

Още един популярен вариант, често използващ се в домове, са раздвижените врати. Същността на такива конструкции е в това, че вратата се задвижва в специална гипсокартонена кутия, или непосредствено на стената.

 

Височината има значение

Всички сме свикнали към стандартна височина на вратата, но дизайнерите ни предлагат да не се привързваме към тази установена величина. Височината на платното на вратата изглежда ефектно и напълно променя възприятието на цялото пространство. Колкото по-висок е входа, толкова повече въздух и светлина прониква през него, помещението става просторно.

 

Дизайнът на вратите – тънка работа

Независимо от това какъв е размерът на дома ви, с 5 или 2 стаи, всички врати трябва да бъдат в един стил.

Плъзгаща интериорна врата Малага – в цвят махагон

Топлите червеникави оттенъци хармонично се вписват в стил кънтри и етно, внасяйки в помещението уют. За класическия стил трябва да избирате светли, или наситени тъмни тонове. С тъмните тонове интериорът в помещението ще изглежда по-строг.

В минималистичния интериор е добре включването на светлите тонове, както и на тъмните врати, но с по-малко елементи. От съвременните стилове, такива като хай-тек, ще се впишат врати с всякакъв наситен цвят.

Правилното решение е като изберете единно цветово оформление на вратите. Понякога такъв вариант е невъзможен, защото някъде поставяте паркет, някъде килим, а някъде плочки. Търсете компромисно решение – изберете един общ оттенък, който се съчетава с обзавеждането на всички стаи. Хармоничното вписване на вратите с интериора, позволява да ги допълните с декоративни елементи в съответен цвят.

Още един критерий за избора на цветово решение при платната на вратите – мебелите. Няма нищо по-просто да обвържете цвета на вратите с преобладаващия цвят мебели. Възможно е да не е идентичен. Може да е тонове по-светъл или по-тъмен цвят.

При стъклената врата, цветът също трябва да бъде щателно подбран, според обстановката. Стъклената врата може да бъде и в контраст с помещението. В голяма степен може да носи в себе си някакви декоративни нотки, например витражни композиции или огледални елементи.

 

Материалът на вратата

 Тук върху избора на врата влияе ценовата категория, въпреки, че предлагането е голямо.

Днес са разпространени три типа материал за врати:

– Голямо търсене има вратата от шперплат. Ниска цена, лекота, но с не добра трайност. Не осигурява добра изолация и не подхожда за помещения с повишена влажност;

– На по-горно стъпало е вратата от МДФ. По-високата цена тя компенсира със здравина и звукоизолация, по-голяма влагоустойчивост;

Врата от масивна дървесина на PortaDoors – завод за врати в РПолша

– Вратите от масивна дървесина са елитни, те стоят ефектно. Могат да бъдат само от платно или с елементи от стъкло. За намаляване на себестойността им, се използва като материал бор и естествен фурнир. Намалява се теглото й. Фурнированата врата, не така като чистото дърво, реагира на влажността, което е достатъчно важно за функционалността на вратата.

Всяка от тези врати може да има свои оттенъци от декора и дизайнерските решения във вид на елементи от стъкло, релефни или конструктивни особености. Подберете врата, която се вписва в интериора и става негова неделима част. Помислите над всеки детайл от помещението, преди да пристъпите към покупка.