10 от най-странните животни на планетата

1
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Въпреки че на Земята едва ли има много неизследвани места, все пак живият свят около нас продължава да ни изненадва с какви ли не новости всеки ден. Учените постоянно информират за открити непознати растителни и животински видове, някои от които (за съжаление) дори се оказват вече застрашени от изчезване. Списание „National Geographic“ се спусна в дълбините на световния океан и се разходи из най-дивите кътчета на планетата, за да припомни на своите читатели кои са може би най-причудливите и вълнуващи същества от многото, открити в различни точки на света. Красиви, грозни, плашещи или просто необикновени, ето 10 от най-странните животни на планетата.

1. „Тиранозавърската“ пиявица

Всъщност тя е наименувана Tyrannobdella rex, но близостта на наименованието и зъбите на животното са причина да бъде наричана съкратено и T.Rex (англоезичното съкращение на наименованието на тиранозавъра) Leech. Открита е в перуанската зона на Амазония. Дългото 7-8 см същество, има големи зъби и това провокира асоциация с тиранозавъра.

2. Рибата – сопол

Тя спечели приза за „най-нещастно изглеждащо същество на планетата“ в научните среди. За съжаление е застрашена от изчезване, заради прекомерния риболов в австралийските морета. Рибата съжителства с раци, омари и други морски същества, които хората ядат като деликатес. Така, без да е ядлива, рибата – сопол попада в мрежите на риболовните кораби.

3. Прилепът Йода

Тръбоносият прилеп е растителноядно животно, което подобно на други растителноядни прилепи, разпръсква семената на плодовете, с които се храни. По тази причина вероятно прилепът Йода е много важен за екосистемата на тропическата гора.

4. Плужекът – нинджа

Открит е в малайзийската част на Борнео. Този гол охлюв, чиято опашка може да достигне 3 пъти дължината на главата му, обстрелва женската си с малка стрелички от калциев карбонат, съдържащи хормони. Оттук идва и името му. Според учените предварителният обстрел повишава успеха при създаване на потомство.

5. Призрачната акула с полов орган на челото

Този вид акула е плувала неоткрита дълги години под обхвата на научните радари. Все пак учените вече я разконспирираха. Това е едно от най-старите в еволюционно отношение същества на планетата, както и от най-странните: мъжките имат на челото си полов орган с особени функции.

6. Безносата маймуна

Маймуната, открита в Мианмар, има ноздри директно на лицето си. Липсата на нос я кара да киха по време на дъжд. Това обаче е най-малкият проблем на вида. Тези маймуни са избивани за храна от местните и единственият изучен екземпляр също е бил убит и изяден скоро след това.

7. Рибата – дървояд

Този вид бронирана риба яде дървесина от паднали дървета и живее във водоеми в амазонските дъждовни гори. Формално видът е открит още през 2006 г. И докато други сродни видове бронирани риби използват уникалните се зъби, за да изстъргват от падналите дървета органични останки, то рибата – дървояд се е специализирала направо в яденето на дърво.

8. Гигантският червей без бели дробове

Учудващото земноводно същество, приличащо на червей и живеещо в Гвиана, беше описано от учените през ноември. На сушата то оцелява без да има бели дробове, ноздри и крака.

9. Сепийният червей

За това същество основателно може да се запитаме дали е сепия или червей. Все пак от научна гледна точка дългото десетина сантиметра животно, открито на дълбочина около 2,8 км, се оказа представител на ново семейство в класа Polychaeta на сегментните червеи.

10. Розовата ръкориба

Използваща перките си по-скоро за ходене по дъното, отколкото за плуване, тази розава риба се оказа най-забележителният от 9-те новооткрити вида от фамилията ръкориби (от ръка и риба). Досега са открити само 4 екземпляра от 10-сантиметровото същество и всичките са уловени във водите около град Хобърт на австралийския остров Тасмания.

Коментари

коментар(а)

Подобни: животни, природа