Паразити в кръвта: Лайшманиоза

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

13.02.2015

Кърлежите и кръвосмучещите насекоми вредят на домашните любимци по много начини, но може би най – опасният от тях е възможността да пренасят опасни, макар и микроскопични, паразити. Поради малките си размери причинителите могат да проникнат дори в клетките на своите гостоприемници, нанасяйки сериозни вреди. Сред трансмисивните инфекции (пренасяни от кърлежи и други кръвосмучещи заболявания) се нарежда и лайшманиозата. Освен нея, списъкът с опасни паразити се допълва от борелиоза (лаймска болест), анаплазмоза, бабезиоза, дирофилариоза (сърдечен червей), ерлихиозата и др. Лайшманиозата не се пренася от кърлежи, а от напомнящи на комари артроподи, наречени пясъчни мухи.

 

Какво представлява? Лайшманиозата е трансмисивно заболяване – тя се причинява от едноклетъчен паразит от род Leishmania, който се пренася от кръвосмучещите артроподи от род Flebotomus. Пясъчните мухи се срещат през топлите месеци от годината и в зависимост от климатичните особености на района, могат да бъдат наблюдавани от март до октомври. Лайшманиозата засяга не само кучетата, но и хората и за съжаление е диагностицирана и в България. Независимо от това, случаите на доказана лайшманиоза при хората са малко на брой вероятно поради по-силно обусловения имунен отговор от страна на организма на човека. Ваксина срещу лайшманиозата за момента е достъпна в някои европейски страни.

 

Как се заразяват животните? Противно на името си, пясъчните мухи не се срещат по плажовете или песъчливи райони, напротив – те се наблюдават дори в градска среда. Животните, сред които кучетата са най-честите преносители на заболяването, се заразяват при ухапване от пясъчна муха, носител на паразита. При смученето артоподът отделя и едноклетъчния паразит, който се насочва към фагоцитите и макрофагите на гостоприемника. Тук той се размножава и, разрушавайки засегнатите клетки, се освобождава в кръвта, където продължава да увеличава броя си или бива поет от нова незаразена до този момент пясъчна муха, с което цикълът на развитие се затваря. По подобен начин протича и цикълът на развитие на паразита, когато гостоприемник е човека.

 

Какви са симптомите? Инкубационният период на лайшманиозата при кучето е сравнително дълъг – от няколко месеца до години, като за средна продължителност се посочва период от 3 до 18 месеца. Лайшманиозата при кучето най-често се проявява със симптоми от страна на кожата и космената покривка. Козината постепенно оредява и кожата около очите, ушите и по муцуната оплешивява. Появяват се крусти. При вторична инфекция на кожата може да се развие улцеративен дерматит, който обхваща цялото тяло. В областта на тялото, която влиза в контакт със земята при лежане, често се наблюдават декубитални рани. Ноктите на кучето се разрастват силно и често се завиват спираловидно.С напредване на заболяването се развива и хронична бъбречна недостатъчност, симптомите на която нерядко се проявяват едва когато тя е в доста напреднал стадий. Кучето отслабва въпреки често запазения апетит. Понякога обаче се наблюдава анорексия и летаргичност. В някои случаи се засягат очите – конюнктивит, блефарит, наблюдава се кихане, кашляне, повръщане, мелена (катраненочерни зловонни изпражнения, чийто цвят се дължи на кръв в предните отдели на храносмилателния тракт) и дори куцота. Дори и с правилно лечение, лайшманиозата не може да бъде напълно излекувана. След приключване на лечението се стига до ремисия, по време на която кучето е носител на паразита, но не показва клинични признаци на заболяване. Рецидивите са възможни, особено ако кучето е под стрес. Добрите условия на отглеждане и предпазването от други заболявания значително намаляват възможността от рецидиви.

 

Как да предпазим любимеца си? Рутинните тестове за заболяването са препоръчителни поради дългия инкубационен период на заболяването. Това гарантира, че заразяването ще бъде установено сравнително рано и кучето има по-големи шансове за оцеляване и излекуване. Предпазването на любимеца по време на периодите на разпространение на пясъчната муха е силно препоръчително, като за целта могат да се използват репеленти, достъпни на пазара, сред които Advantix и противопаразитен нашийник Scalibor. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за най-подходящия продукт. За допълнителна сигурност не извеждайте кучето си след залез слънце и преди изгрев, когато пясъчните мухи са най-активни. 

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Колит (възпаление на колона) при кучето“ 

„Демодекоза при кучето“

„Когато кучето не яде“