Как да запазим любовта от разстояние

1
Добави коментар
wenip
wenip

Една позната ми разказа как се наложило да живее дълги години без мъжа, когото обича. Те попаднали в различни часови зони, но мъжът й в почивните дни винаги я молел да оставя компютъра включен, когато спяла. Така бил с нея, макар и задочно, две нощи всяка седмица. Толкова мило. Луда работа, но вълнуваща и истинска.

Съдбата на хиляди днес Хиляди хора са разделени днес – работа в чужбина, дълги командировки, университетско образование и това е малка част от причините, поради които сме на големи разстояния един от друг. Колкото и да е дълъг периодът на раздялата между мъжа и жената, съвременните комуникации са прекрасно средство да поддържаме живи обичта и трепетните чувства. Липсата на любимата жена или на желания мъж едва ли може да бъде напълно компенсирана, но чрез всекидневно общуване можем да поддържаме огъня на дълбоките чувства.

Искам да направим една уговорка. Любовта може да издържи само ако имаме физическа връзка и секс преди раздялата и знаем кога отново ще бъдем заедно. И си имаме пълно доверие – няма да ни излъжат или да се отметнат от обещаното. Много е трудно да се поддържа любовна връзка само с въздишки, блянове, без да познаваш тялото, мириса на кожата, топлината на човека, на когото искаш да бъдеш верен. И ако любовта ви не е минала проверки – безпаричие, липса на работа, радостни мигове, които ви топлят само като погледнете старите снимки, забравете и не си правете илюзии.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да подобрите комуникацията между мъжа и жената.

Общувайте често, всеки ден Има толкова много средства, които могат да ни помогнат да се чуваме и пишем всекидневно – скайп, социални мрежи, чат, есемес, телефон и какво ли още не. Знаете колко малко ни е необходимо, за да се почувстваме щастливи и обичани. В днешно време няма никакво извинение да не се свържем с любимия човек. А и да се изпрати имейл не коства кой знае колко много време. Прекрасно е да се събудиш сутринта, а вече да е дошъл есемес с краткото „Обичам те, мисля за теб, липсваш ми.“

Правете нещо заедно Не говорим за възможностите на виртуалното интимно общуване. Екранът на скайпа може да се споделя. Така че разгледайте заедно каквото ви хрумне – книги, дрехи, храни, филми, нещо забавно и интересно. Ако купувате в магазина нова риза или пола, изпратете снимка и попитайте партньора си какво мисли, дали му харесва, дали ще бъдете секси в новата дрешка. Целта е да се почувства присъствие в живота на другия. Това не е обсебване на времето, а наистина добра идея да бъдем заедно, та дори на хиляди километри разстояние.

Коригирайте веднага недоразуменията При общуването чрез технически средства винаги има риск да не разберем правилно посланието, да напишем нещо по-бързо в чата, без да изчакваме отговор, да не можем да разберем реалната ситуация – любимият наистина е на работа до късно, не се появява в скайпа, а ние изпадаме в истерия и ни мъчи ревност. Винаги питайте какво се е случило, без да осъждате. И не тълкувайте много написаното по скайпа, то е пълно със съкращения. Питайте, вместо да си измисляте неща, които нямат никаква връзка с действителността.

Никога не пренебрегвайте символите – дори едно сърце, една усмивчица, една мечешка прегръдка имат значение и създават радостно чувство.

Не следете пощата или социалните мрежи Функциите на социалните мрежи ни дават възможност на секундата да виждаме с какво се занимава човека, когото обичаме. Отпуснете се и не следете. Не си мислете, че едно харесване във фейса е вече изневяра или коментар към снимка, който не можете да проумеете, е сваляне. Нека да не ви тресе любопитството какво точно има в мейла на половинката ви. Повярвайте, понякога съмненията не са най-добрият съветник. Имайте си доверие, отнасяйте се с уважение един към друг, не крийте.

За малките изненади и подаръци И тях ги има във виртуалното пространство. Изпратете красива песен за поздрав, някоя мисъл за живота и любовта, стих от любим поет, нова снимка със забавен текст. Нека фантазията да ви помага – има безброй начини да накараме сърцето на любимия за нас човек да трепне. Изпратете по пощата картичка за рождения ден с нежно послание, или малък подарък – виртуалната комуникация не може да замени този тип изненади.

Срещайте се при всяка възможност Когато между двама души, които се обичат, има стотици, хиляди километри, би било добре да се избере място някъде по средата. Затова, ако ще бъдете разделени по-дълго време, планирайте срещите предварително – например през юли заедно в България, след три месеца уикенд в известен град, Нова година пак заедно, а после идва и пролетта – все ще измислите къде и как да прекарате заедно. Транспортните възможности сега са много, има билети и хотели за всеки джоб.

Обяснявайте се в любов, не щадете думите Дори и на голямо разстояние един от друг имаме нужда отново и отново да чуем най-скъпите думи. Нали разбирате, че чрез тези банални изречения, казвани стотици пъти, даваме пак живот и сили на любовта ни. И компенсираме отсъствието на физическа връзка.

Липсваш ми. Обичам те, както когато те срещнах за първи път. Ако бяхме заедно, щях да се гушна в теб. Тъгувам по ръцете ти. Когато те видя отново, ще обсипя лицето ти с целувки.

Спираме дотук, иначе няма да ни стигне мястото да изречем това, което чувстваме. И още един детайл – мечтайте. Когато сте на разстояние, никога не преставайте да мечтаете и да строите въздушни замъци. Един ден, след като победите времето и разстоянието, ще си спомняте с умиление и гордост, че сте запази любовта си, независимо от раздялата и трудностите.