Да надхитрим пролетната умора естествено

5
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Научно доказано е, че пролетната умора е равносилна на настинка, силен стрес и депресия. А при някои предизвиква дори по-силно неразположение от мимолетен вирус. За щастие, с помощта на народната медицина много лесно можем да я надхитрим. Ето 10 трика, които да опитате, ако вече се чувствате уловени в мрежите на пролетната умора.

Макар и временни, симптомите на пролетна умора често водят до нетрудоспособност, напълняване, променливи настроения, сънливост. Затова не бива да се подценяват. Неслучайно всички народни лечители предлагат рецепти за домашни лекарства срещу отпадналост, която мнозина усещат през първите топли месеци. Вижте няколко лесни метода, които могат да ви избавят от мрачните мисли и да ви заредят с тонус и настроение.

1. Спорт до 16,00 ч. срещу пролетна умора
Според изследванията спортът рано сутрин подпомага сладкия сън вечер, но активното движение в късния следобед или вечерта го смущава. Към края на деня тялото не бива да се тонизира изкуствено, било то с фитнес или кофеин, а напротив – колкото по-късно става, толкова по-малко енергия трябва да изразходвате, за да не се разсъните, когато трябва да заспите. Допълнително, за подпомагане на здравия нощен сън се препоръчва да няма телевизор в стаята, да се ляга и става в еднакво време и да се спи на умерена температура.
2. Протягане срещу пролетна умора
Нищо не е в състояние да отпусне и зареди мускулите с кислород така добре, както разтягането им. Дори най-елементарните упражнения – плавно изпъване на ръцете нагоре, напади, странично навеждане с вдигната ръка в посока на движение на тялото, помагат за двигателна координация, добра стойка и психическа релаксация. Разтягането стимулира кръвообращението, затова мозъкът сам ни подсказва да се протегнем още докато сме в леглото – така тялото се подготвя за натоварването през деня. А колкото по-често се протягаме, толкова по-добре. 

3. Свеж въздух на всеки 2-3 часа срещу пролетна умора

Липсата на кислород провокира защитните реакции на организма – за да запази малкото количество чист въздух за по-дълго, мозъкът ни кара да заспим. За да избегнем подобен ефект в офиса например, е препоръчително на всеки 2-3 часа да отваряме прозорците за по няколко минути. Притокът на пресен кислородът ще освежи и тонизира цялото ни тяло.

4. Повече секс срещу пролетна умора

Също като кислорода действа и сексът. Особено сутрешният, твърдят специалисти. Разгорещените ласки успешно могат да заместят фитнеса или гимнастиката, като същевременно предизвикват отделяне на големи количества от хормона на щастието – ендорфин. Количества, достатъчни да направят целия ден усмихнат.

5. Четков масаж срещу пролетна умора
Препоръчван от древната китайска медицина, от науката за здраве и дълголетие Аюрведа, от рейки специалисти, масажисти, дори физиотерапевти, този метод силно повлиява на цялостното благосъстояние на организма, особено ако се прави сутрин. Освен чисто козметичните ползи (ексфолиация на кожата), четковият масаж лекува симптомите на пролетна умора като стимулира кръвообращението и лимфната система, и тонизира мускулите. А като бонус премахва целулита. Масажирането се прави с четка от естествен косъм, започвайки се от лицето и стигайки се чак до петите. При възрастни се препоръчва продължителност поне 10-15 мин. Според лечителя Петър Дънов за жените е по-добре четкането на корема и гърдите да става в кръгове, от дясно наляво.
6. По-малко въглехидрати срещу пролетна умора
Богатите на въглехидрати храни като белия хляб, пастата от бяло брашно, картофите и ориза имат висок гликемичен индекс. Обилната им консумация може да предизвика умора, промяна в настроението и разконцентриране – все симптоми на пролетната умора. За да го избегнем, е добре да наблягаме на пълнозърнести храни, сладки картофи, кафяв ориз, риба, пиле, бобови култури, винаги в съчетание с пресни зеленчуци. Хидратацията също има ключово влияние върху организма, затова дневно трябва да изпиваме по 6-7 чаши вода или зелени напитки – зелен чай или смутита от спанак, коприва, киселец.

Прочетете още:

Храни срещу пролетна умора

Фрешотерапия – 5 фреша, от които тялото ви се нуждае

7. Чай от розмарин срещу пролетна умора
Симптом на пролетната умора е и ниското кръвно, което води до липса на тонус и ни прави нетрудоспособни. За целта вместо кафе е препоръчително да пием по чаша чай от розмарин с мед – ободрява много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари десетина минути. Подправката съдържа висока концентрация на цинеол – оксид, който ускорява циркулацията на кръвта. Това от своя страна води до намаляване на умората и тонизиране на организма. Неслучайно специалисти препоръчват ароматерапията с масло от розмарин за лечение на хронична умора и нервно изтощение.
Прочетете още:
Природни рецепти срещу ниско кръвно налягане
8. Вана с ябълков оцет срещу пролетна умора
Още Хипократ препоръчвал ябълковия оцет за дезинфекция, а Клеопатра го използвала, за да поддържа тънка талия. В народната медицина той се приема за едно от най-мултифункционалните домашни лекарства, включително при пролетна умора. Може да се прилага чрез топла вана, в която е разтворена 1 ч.ч. ябълков оцет, за премахване на напрежението в мускулите и ставните болки. Или под формата на смес от мед и 2 с.л. оцет, за да осигури нужното количество калий за прогонване на сънливостта и отмаляването. Затова мнозина го препоръчват и като хранителна добавка през март и април.

Прочетете още:

Грижи за кожата с ябълков оцет

9. Детоксикация с подправки срещу пролетна умора
По-тежката и мазна храна през студените месеци води до натрупване на много токсини в организма. За да се справи тялото по-бързо и лесно с пролетната умора, трябва да се прочисти. Начините за това са много – с цитрусови фрешове, диети, със смеси от природни блага или с усилена консумация на екзотични подправки. Етеричните масла, които се съдържат в ядката на индийското орехче например, подпомагат извеждането на токсините от черния дроб. Джинджифлът има мощно антиоксидантно, антисептично и аналгетично действие. Така успокоява и главоболието, което често е симптом на пролетната умора. За съсредоточаване и продуктивност специалистите препоръчват пикантните азиатски подправки – карамфил, кардамон, пипери.
Прочетете още:
Еднодневна детокс диета
10. Бирена мая или пчелен прашец за спокойни нерви срещу пролетна умора
Бирената мая е един от най-добрите естествени източници на витамини В, както и на незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи. Недостигът им води до мускулна умора и общо изтощение. Затова маята се отразява добре и на умствената дейност, и на физическата активност. Препоръчват я при акне при тийнейджъри, при липса на апетит при възрастни и т.н.

Пчелният прашец пък от своя страна съдържа още повече тонизиращи, имуностимулиращи и подмладяващи съставки. Препоръчва се и при умора, защото 40% от него е протеин – повече, отколкото има в телешкото и яйцата. Затова много спортисти го включват в менюто си, за да повишат физическата издръжливост.