Скейтбордистките от Афганистан

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Австралийският скейтбордист Оливър Перкович създава организацията „Скейтистан“ през 2007 г. – организация, която свързва млади афганистински скейтбордисти.

Когато лондонският фотограф Джесика Фулфорд-Добсън чува за тази организация, и особено когато научава, че около половината от учениците в нея са момичета, решава да посети програмата в Кабул през 2012 г.

В Афганистан скейтбордът се е превърнал в спорт номер едно за жените, тъй като им е забранено да карат колела. Момичетата в училището постепенно допускат Фулфорд в своя свят.

„Срещнах толкова много впечатляващи жени и момичета в Афганистан: учителка, не по-малко смела и решителна от който и да било мъж; двайсет и няколкогодишни афганистанки, работещи като доброволци в сиропиталище, които държат на това  да гледат на тях като на силни жени, които искат се борят сами за себе си, а не като жертви на обстоятелствата; и момичета, възпитани да бъдат лидери в общностите си и които вече мислят с отговорност за своето бъдеще и това на страната им.“

 

Източник: Colossal