Възможни ли са отношения с бившия

1
Добави коментар
wenip
wenip

Хората се срещат и се разделят. Макар това да е най-нормалното нещо на света, всяка среща и раздяла оставя у нас отпечатък – положителен, отрицателен, а понякога и смесени чувства. Има случаи, при които след раздяла двойката се събира отново, преживяла някакъв катарзис. Психолозите казват, че колкото повече сме убедени, че миналото трябва да си остава само минало, животът повече ни доказва обратното. Разделили се веднъж, влюбените се събират отново и градят съвместното си щастие, без да вземат под внимание предразсъдъците. Какво трябва да имаме предвид, ако решим да възстановим отношенията си с бившия?

Бъдете честна със себе си Преди да се решите на нови отношения с бившия си партньор, опитайте честно да си отговорите на въпроса какво ви кара да правите това. Ако от момента на вашата раздяла е минало време, двамата сте имали възможност да обмислите случилото се, да поработите трезво над грешките и да признаете, че вие, въпреки всичко, сте готови да дадете на отношенията си още един шанс – струва си да пробвате. Но има и друг вариант – романът с бившия партньор да е за вас лекарство против самотата: оказвайки се в статута single, вие с тъга си спомняте предишната любов, идеализирате я, всичко минало ви се струва мило и в крайна сметка забравяте причината, поради която сте се разделили. Опитът да се възобновят отношенията в този случай много бързо ще се превърне в разочарование. Има и още по-лош вариант — отношенията с бившия партньор да се възстановят на основата на ревност, на желание за отмъщение и самоутвърждаване. В такъв случай си отговорете на въпроса възможни ли са отношения с бившия ви, убедете се, че не търсите повод да си отмъстите заради нараненото честолюбие и не бъркате настоящите си чувства с романтични спомени от миналото.

Поговорете честно с него Преди да се хвърлите през глава в нова връзка с бившия си партньор, направете така, че да поговорите честно с него. Може това да се случи на масата в ресторанта, на който сте обичали да ходите заедно. Много е важно да се поговори, особено ако вашата раздяла не е била спокойна и мирна. Напълно е възможно да се окаже, че и на двама ви не са нужни нови отношения между вас, а шанс да се „поставят всички точки над i“ и окончателно да се разделите, без да си дължите обиди един на друг.

Бъдете готова да започнете всичко начисто Решавайки за себе си въпроса възможни ли са отношения с бившия ви партньор, дайте си сметка, че това ще бъдат съвършено нови отношения, а не поредната глава от прекъснат роман – в противен случай и главата, и романът ще завършат с раздяла. Опитът на предишните грешки задължително трябва да се има предвид, за да не се повтори вече познатият сценарий. Но, правейки си необходимите изводи, важно е да съумеете да се откажете от предишните обиди и недомлъвки. Миналото трябва да оставите твърдо в миналото — както това сториха героите от „Сексът и градът“ Миранда и Стив: преживели болезнена раздяла и почти решени на развод, те последваха съвета на психолога и си устроиха среща на моста между техните два квартала – като знак на готовност да се прелисти страницата и да се започнат новите отношения начисто.

Доверете се на интуицията си Бъдете готова за това, че отношенията ви с бившия мигновено ще се превърнат в тема номер 1 във вашето общуване с близките и вероятно ще ви се наложи да чуете немалко съвети от рода на „хората не се променят“ и „в една река два пъти не влизай“. Заредете се с търпение и не забравяйте: каквито и оценки да дават околните за вашите постъпки, в крайна сметка онова, което се случва между двама души, знаят точно само те двамата. Има немалко случаи, когато двойката намира щастието си, преминавайки през обидата и временната раздяла, дори и официалния развод. Понякога за извличане на необходимите уроци и приучване към хармония и взаимно разбиране е нужен имено такъв нелек път.

Опознайте се един друг отново Едно от главните преимущества в отношенията с бившия приятел се заключава в това, че вие вече достатъчно се познавате един друг. Вие сте в час за неговите привички и особености, познавате характера му, знаете какво може да очаквате един от друг в секса – с две думи вие поначало сте си достатъчно близки, за да изминавате отново пътя на взаимното опознаване и свикване. От друга страна, във вашия сценарий са изключени трепетът от първата среща, възторгът от първата целувка. Ако чувствате, че не ви достига романтика, не бързайте: пробвайте да пресъздадете период на ухажване, на срещи, дайте шанс на мъжа отново да ви покори. За такава прелюдия трябва да се заредите с търпение, но ако сериозно сте настроена за нов старт с бившия възлюбен, вашите усилия няма да отидат на вятъра.