“Морелси” – Чайна Миевил | Florian Pekazh – the blog

1
Добави коментар
bleeding_me
bleeding_me

Странна фантастика, това е единственото точно определение за „Морелси“. Първата ми среща с творчеството на Миевил се оказа разнородно приключение.

Светът е застроен от железопътни линии, толкова много, че никой не знае от къде започват & къде завършват. По тях непрестанно тракат всякакви видове влакове с различни цели & философии. Под почвата дебнат огромни хищници, които правят предвижването, освен посредством влакове, невъзможно. Повечето хора избягват сблъсъците с чудовищата, но има & такива, които се стремят към тях. Такъв е случаят на къртоловният влак „Медис“, впуснал се да преследва целта на живота на своя капитан – огромния кърт Джак Присмехулника. Из екипажа му е & Шам, помощник на корабния лекар, чийто приключения всъщност проследяваме.

„Морелси“ е странна книга, в която авторът се опитва да отдаде дължимото на любимите си писатели- Франк Хърбърт, Херман Мелвил, Даниел Дефо, от което страда историята му. Въображението на Чайна Миевил е забележително & това не подлежи на спор. Личният ми проблем бе с героите му, които с малки изключения, бяха скучни, на моменти дори досадни. Авторът е отделил толкова много страници на описание на света, на странични неща, че всъщност по-голямата част от действието е събрана в последните стотина страници. А те стоят като кръпка, като съвсем различна книга, която се развива в пъти по-бързи темпове, на моменти дори прекалено бързо. Дори & това не ми попречи чак толкова да се насладя като цяло на произведението, истинското разочарование дойде с развръзката. Очаквах Миевил да ме изненада, да се е подготвил за зрелищен финал, който да ме грабне до такава степен, че да го препрочета няколко пъти. Нищо такова не се случи. Завършекът бе абсолютно разочарование, предвидим & плосък. Не, че книгата не беше приятна, а идеите & светът – забавни, просто очаквах повече. Очаквах след толкова сложно замислен свят историята & най-вече развръзката да бъдат на подобно ниво, вместо това те бяха посредствени.

Чете ви се нещо странно? „Морелси“ определено е вашата книга. Харесвате фантастични книги с умело изграден & функциониращ свят? „Морелси“ отново е вашата книга. Ако, обаче, търсите качествена & плътна история, то определено няма да я получите.

„Морелси“ е истински успех на творческото въображение на Чайна Миевил & същевременно неуспех за неговите разказвачески умения.

Други мнения за книгата можете да прочетете в „Книголандия“, „Аз чета“ и „Книгозавър“.