Трудна година за туристическия бранш в България

1
Добави коментар
tyrizm
tyrizm

Като цяло изминалата 2014- та година за туристическия бранш в България не беше сред най- лесните. Годината започна с достатъчно добри резултати за зимния туристическия сезон и с надежди за по- добър и по- успешен летен туристически сезон.

Обаче във връзка с влошената ситуация в Украйна и неразбирателството между Русия и Украйна, надеждите за добър летен сезон се изпариха още преди Май месец 2014- та. По оценките на експертите в областта на туризма, лятото на 2014- та година бе сред най- лошите лета за Българския черноморски туризъм за последните четири години, при което се наблюдаваше спад на туристи от Русия и Украйна. Приходите от почивките за летния сезон на 2014- та година се намалиха в размер на 10- 12% спрямо същия период на миналата година.

Във връзка с тези трудности, туристическият ни сектор навлезе в новата 2015- та година с голямо напрежение, но в същото време и с големи надежди за по- добър летен сезон в България през лятото на 2015- та.

Има надежда, защото броят на почиващите у нас през зимния сезон на 2014- 2015- та година показва увеличение в размер на 5%, в сравнение със същия период на миналата година. За последните няколко години бе отчетен ръст на туристи от Турция, които са решили да прекарат зимната си почивка в един от най- известните и най- популярните Български зимни курорти- Пампорово. Хотелите в Банско през изминалия зимен сезон посрещаха туристи от Румъния, Гърция, Сърбия, Великобритания. По- малък брой туристи от Русия / заради слабата рубла/ отчитат в туристическия ни бранш през зимния период на 2014- 2015- та г. Техният брой е намалял в размер на 2- 5% в сравнение със същия период на миналата година. Хотелите в Слънчев бряг, Созопол, Несебър, както и тези, които са разположени по Северното ни Черноморие очакват своите посетители, въпреки несигурната ситуация в Русия. Не трябва да забравяме, че през последните няколко години Русия бе една от държавите с максимален брой туристи пристигащи на почивка в България. За момента хотелиерите в Слънчев бряг отчитат намаление на гостите в размер на 5%, спрямо пролетта на миналата година. Трябва да споменем, че към момента конфликтът между Русия и Украйна е затихнал или най- малкото, изглежда замразен, което веднага оказа положително влияние върху икономиката на самата Русия- рублата се укрепи и дори показа малък ръст спрямо долара и еврото.

В същото време, туристическият ни бранш трябва да направи преоценка и да потърси нови туристически пазари, нови източници за растеж и процъфтяване за следващите няколко години. Ситуацията около Русия и Украйна все още е за притеснение. Вследствие на обезценяването на Руската рубла през ноември и декември 2014- та г., повечето Руснаци няма да имат възможност да почиват в страната ни. Цените в Русия скочиха много драстично, в същото време заплатите са замразени или дори намалени. Повечето от Руснаците дори предпочитат да продадат закупения по- рано от тях имот в България. По- малък брой Руснаци купуват жилища в страната ни.

Туристическият ни бранш трябва да обърне по- голямо внимание на Западните пазари. Тази година е година за преоценка, за търсене на нови пазари. България трябва да направи всичко възможно, за да върне Западноевропейските пазари и да се стигне до увеличение на Германските и Британските туристи. За сега секторът ни няма никакви резерви, за да може да компенсира подобно драстично намаление от Руските туристи, за разлика от Турция и Гърция, които в същото време отчитат ръст на туристи в размер на 10% спрямо миналата година. Причината е, че Турция и Гърция драстично намалиха цените на някои туристически пакети специално заради Руските туристи, които са с намалени финансови възможности.