Как да повишим имунитета на кожата

1
Добави коментар
wenip
wenip

Днес всички са наясно с важността на имунитета. Именно от него зависи нашето общо състояние, самочувствие, защитата ни от вируси, инфекции и други заболявания. Обикновено имунната система на организма се възприема като нещо цялостно. Оказва се обаче, че кожата притежава собствен имунитет. Както и имунитета като цяло, защитната система на кожата отслабва под въздействието на външни и вътрешни фактори, което води до сухота, потъмняване, бръчки, зачервяване, раздразнения, микровъзпаления, акне. За имунитета на кожата отговорни са клетките на Лангерханс, открити още през 1868 г. от немския учен.

Те съставляват 2 – 5% от всички клетки на епидермиса. През 1993 г. учените установяват връзка между клетките на Лангерханс и стареенето на кожата. А през 2013 г. е доказано, че с възрастта активността на тези клетки си снижава под въздействието на ултравиолетовите лъчи, химически вещества и други външни дразнители.

Как да повишим имунитета на кожата на лицето и да помогнем на клетките на Лангерханс? Преди всичко нужно е да се минимизира негативното въздействие на външни и вътрешни фактори. Какво да разбираме под тези понятия?

Околна среда Въздухът на мегаполисите е пълен с токсични вещества. Тези микроскопични частици лесно проникват в дълбочинния слой на кожата и я разрушават на клетъчно ниво.

Ултравиолетови лъчи Отдавна се знае, че под въздействието на слънчевите лъчи имунитетът на организма се повишава. Не забравяйте обаче, че приемът на слънчеви лъчи не трябва да надвишава два часа дневно. При това кожата трябва да се защитава със специални средства. Ултравиолетовите лъчи са пагубни за младостта на кожата: те увреждат структурата на нейното ДНК, разрушават молекулите на протеините в кожата и като следствие намаляват имунитета й.

Вредни навици Тук влизат не само такива очевидни неща като пушенето и алкохола, но и небалансираната диета. Изобилието на мазна, тежка, вредна храна и фаст фууд води до натрупване на шлака в организма и снижаване на общия му имунитет, а това означава и защитната функция на кожата. Освен това захарта предизвиква в епидермиса необратим процес на гликиране (свързване на колагеновите влакна).

Стрес Хроничната умора и недостигът на сън също отслабват организма като цялои водят до т.нар. поведенческо стареене на кожата. А това означава преждевременно снижение на активността на клетките на Лангерханс, отговарящи за нейните защитни функции. За щастие на имунитета на кожата може да се помогне. За това е необходимо да се съблюдават няколко хитри правила, да се състави балансирано меню и да се подберат правилните козметични средства за домашна грижа.

Правилен начин на живот Старайте се да се храните разнообразно, да спите не по-малко от 7 – 8 часа в денонощие, да излизате често сред природата и да се занимавате със спорт. Здравият цвят на лицето ви ще потвърди, че сте на правилния път.

Диета Наблягайте на продукти, богати на антиоксиданти и витамини. Във вашия всекидневен порцион трябва да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, ядки и зърнени храни. Особено важен за имунитета е витамин С, който се съдържа във френското грозде, чесъна, цитрусовите плодове, шипката и др. През зимата и между сезоните може да поддържате организма с комплекси витамини. Ако правилното хранене не ви се получава постоянно, регулярно си устройвайте детокс (пречистващи) дни на зеленчуци, сокове, чаеве и плодове. Кои са вашите помощници в красотата?

Почистване Не пренебрегвайте този важен етап от грижата за кожата. Всеки ден по нейната повърхност се натрупват прах, токсини, собствена мазнина от мастните жлези, остатъци от макияжа, които пречат на нормалното дишане на кожата и обмяната на веществата в епидермиса. Ако всичко това не се премахва с помощта на пени, ексфолианти, тоник и специални четчици, клетките на кожата просто не могат да работят нормално. За какъв имунитет тогава можем да говорим? Между другото, много полезно за дълбокото почистване на кожата е регулярното вземане на душ.

Козметика Естествено, укрепването на имунитета на кожата на първо място става вътрешно, но външните грижи също не трябва да се пренебрегват. На помощ тук идват всевъзможни средства с антиоксиданти (вещества, които защитават от свободни радикали). Това са витамините Е, С, F, А и каротиноиди (β-каротин и ликопен), биофлавоноиди, коензимът Q10 и селен. Не трябва да се забравя, особено през лятото, за защита от ултравиолетовите лъчи. Сега всички козметични марки предлагат всевъзможни дневни и слънцезащитни кремове.

Козметични процедури Тъмният цвят и отпуснатостта на кожата свидетелстват за това, че за нейния имунитет е нужна тежката артилерия. Консултирайте се със своя козметик за провеждане на професионални процедури. Има още един важен момент: ако вие правите всичко, но кожата така или иначе сигнализира за сериозни проблеми на организма (това може да се изразява в раздразнение, акне, почервеняване и др.), трябва да се обърнете към имунолог. Той ще ви помогне как да повишите имунитета на кожата си, ще ви назначи тестове, ще събере нужните данни и ще ви назначи цялостен курс на лечение.