Най-лошите съвети за пътуване

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

„Сигурната и проверена“ информация понякога не е нито едното, нито другото, и може само да ти развали ваканцията

„Не си харчи парите за бутилирана вода! Току-що пих от чешмата и се чувствам добре“, хвали се гост на хостел в Катманду. Няма да го видиш в следващите три дни, а когато най-накрая излезе от стаята си (или по-точно от тоалетната), ще е с около 4 кг по-лек.

„Никога не си запазвам стая предварително. По-добре е първо да разгледаш всички хостели на място и тогава да решиш“, уверено те информира пътешественик, докато резервираш стая онлайн, което ти отнема около 10 минути. Той ще скита 4 часа по улиците в търсене на последното свободно легло в Барселона, като през цялото време влачи багажа си, и на всичкото отгоре ще плати общо 6 евро за градски транспорт, докато ти се настаняваш, отиваш на музей, обядваш и може би дори подремваш.

„Французите са много груби, а британците – много вежливи“, казва леля ти, която никога не е била в чужбина.

Подобни съвети веднага звучат съмнително. Поне за повечето хора. Други лоши предложения пък можеш да обявиш за погрешни чак след малко размисъл или след като направиш скъпоструващи и болезнени грешки. Една скоба – водата от чешмата обикновено си е наред, дори в някои страни, където не го очакваш.

Поучи се от грешките на другите с тази подборка от класически и съвременни лоши съвети, свързани с пътуване.

1. Жените никога не трябва да пътуват сами

Едно от най-обсъжданите и нюансирани твърдения в света на пътешествията. Отговорът обикновено е „зависи“. Места като Индия и някои страни в Близкия Изток може да са изпитание за жените, пътуващи сами. Необоснованите твърдения, че дамите не трябва да пътуват соло в страни като Тайланд или дори Англия, карат опитните пътешественици да протестират бурно. Лоши неща могат да ти се случат във всяка страна, независимо дали си мъж или жена, и най-добрият съвет е да не поемаш рискове, които не би поела в собствената си страна.

2. Не яж храна от улицата

Улични продавачки на пържени щурци в Миянмар. Снимка: benandfrancoise.com

Това е без съмнение най-лошият пътешественически съвет в историята. Да, в някои страни трябва да си предпазлив, когато избираш храна от уличен продавач. Тя обаче е може би най-директният и евтин път към местната идентичност и трябва да бъде приемана като неделима част от едно пътуване. Да не говорим, че повечето опитни пътешественици могат да разкажат как им е станало лошо след ядене в някой привидно лъскав ресторант, дори в САЩ или Италия, което доказва, че храната би могла да ти навреди почти навсякъде.

3. Вземи си пътнически чекове за спешни случаи

Пътническите чекове спряха да бъдат жизненоважни в края на 90-те, когато банкоматите станаха вездесъщи навсякъде по света. В наши дни пътническите чекове са почти безполезни в много дестинации, защото много малко банки, магазини и фирми са склонни да ги осребрят. За спешни случаи си носи резервна дебитна или кредитна карта и я съхранявай на сигурно място отделно от портфейла си. В някои случаи няколко скрити банкноти с голям купюр от масово приемани валути като евро или долари също са добра идея.

4. Италия има най-добрата пица в света

Пътуващите, особено тези, които гледат да изхарчат по-малко пари в чужбина, често ще ти разкажат история за „най-лошата пица за всички времена“, която са купили на улицата във Венеция или друго подобно място в Италия. Туристическите капанчета навсякъде по света продават отвратителна храна в или близо до най-популярните туристически забележителности, дори да става дума за световноизвестната им национална кухня.

5. Планирай всичко/не планирай нищо

Имаме куп възражения срещу този тип съвети. Ако времето и дестинацията го позволяват, да не планираш нищо или почти нищо, например за пътуване извън пиковия сезон до Гърция, може да означава една от най-запомнящите се ваканции в живота ти. Същият подход към обиколката на карибските острови в разгара на сезона обаче, може да те разори или да те принуди да спиш на пейка в парка. За щастие, повечето дестинации са някъде по средата и най-добрият вариант е да намериш баланса между планираното и непланираното пътешествие.

6. В Китай не можеш да ползваш „Фейсбук“

В повечето случаи няма такъв проблем. Ако си твърдо решен да го направиш, в Китай можеш да влезеш във „Фиесбук“, „Туитър“, Tumblr и каквото друго се сетиш. Бързо търсене на най-актуалната информация по въпроса ще ти предостави достатъчно заобиколни начини.

7. Повечето дрехи в багажа означават по-малко пране

Снимка: homestretch-annie.blogspot-com

На теория верен, но не особено полезен съвет. С някои изключения, прането докато пътуваш е доста простичко занимание и може да бъде по-лесно и по-евтино отколкото в Родината. Във Виетнам трябва просто да дадеш торбата с мръсните дрехи и един долар на служителя в хотела или хостела. Колкото повече дрехи вземеш, толкова по-тежък ще е багажът ти, което може да доведе до най-различни проблеми при дълги пътувания по суша и до допълнителни такси при полети.

8. Вземи си достатъчно разтвор за контактни лещи/слънцезащитен крем/дамски превръзки/лекарства за цялото пътуване

Това отново зависи от дестинацията, но по принцип ТАМ имат всичко, което имаш и вкъщи. А често е и по-евтино.

9. Вземи си нож за самозащита

Всеки, който ти даде такъв съвет, не е пътувал много и най-вероятно трябва да бъде избягван и у дома.

10. Не си прави труда да си взимаш пътеводител, можеш да намериш каквато пожелаеш информация онлайн

Снимка: Laurel F/Flickr

Някой ден това може и да се окаже вярно, но да разчиташ само на съвети за пътуване, събрани след часове ровене в мрежата, за момента е съмнително предложение. Има някои отлични сайтове, специализирани в конкретна дестинация, но покрай всеки от тях има и стотици, които не са актуализирани отдавна или никога не са проверявали фактите, които излагат. По-важното е, че има нещо успокояващо и вдъхващо доверие в това да четеш пътешественически съвети, публикувани в стабилен, уважаван източник, проверени от щателен редактор и написани от знаещ автор, който е пътувал специално, за да събере информацията.

Лейф Петерсен е автор в Lonely Planet, пише за пътувания на свободна практика и владее няколко езика. Досега е посетил 51 страни.

Източник: Bulevard.bg