За УЕФА Стоичков, Бербатов и Костадинов са лицата на България в Европа

1
Добави коментар
ivaila
ivaila

Сайтът на УЕФА направи статия за успехите на българските футболисти в европейските клубни турнири. В нея се подчертава, че Христо Стоичков, Димитър Бербатов и Емил Костадинов са българите с най-големите постижения. Това са и тримата български футболисти с най-много мачове в Шампионската лига – Бербатов с 61, Стоичков с 37 и Костадинов с 35. И до днес Стоичков остава единственият българин, станал европейски клубен шампион. Камата направи това с Барселона през 1992 година на „Уембли“.

Легендарният номер 8 вдигна и КНК с каталунците през 1997 година. Той е и голмайстор номер 1 от българите в турнира на шампионите – 18 гола с екипа на ЦСКА и Барселона. Втори е Бербатов с 15 гола за Байер Леверкузен, Манчестър Юнайтед и Монако. Трети е Цветан Йончев, който има над 11 попадения за ЦСКА, с 1 повече от четвъртия – Костадинов, който е бележил за ЦСКА, Порто, Байерн Мюнхем и Фенербахче.

Стоичков води и като голмайстор номер едно на България във всички европейски турнири – 35 гола. Само с един гол по-назад е Бербатов.