Специфика на бързите кредити

2
Добави коментар
ivanna.tsanova
ivanna.tsanova

 

В последно време в нишата на потребителските кредити трайно се настаниха фирмите предоставящи бързи кредити за отпускането на които не се изискват справки и поръчители, като в преобладаващата част от случаите отпусканият кредит бива предаван на ръка на кредитоискателя. Предимството на бързите кредити се усеща най-ясно в моментите, когато спешно трябват пари, а въпросната сума просто я няма в джоба на нуждаещият се човек. Да, тя може да се очаква и да пристигне по-късно, например закъсняла заплата, но реалността на съвременния динамичен живот е такава, че обикновено нуждите от пари възникват съвършено внезапно и не дават срок на нуждаещият се човек да ги посрещне подготвен.

 

Именно в такива неприятни житейски моменти възниква въпросът – „От къде могат да се вземат спешно пари, без де се налага да се събират документи или да се търсят поръчители?”. За щастие именно тази повсеместна нужда от експресни финансови заеми роди и фирмите за бързи парични кредити, които са специализирани в посрещането именно на подобен род неочаквани финансови проблеми. Напоследък обаче в страната ни се забелязва и интересната тенденция традиционно консервативните банки също да се ориентират към този вид експресно потребителско кредитиране и все повече от тях поддържат в портфолиото си услугата бърз кредит.

 

Когато обаче потребителите се ориентират към бързите кредити те следва да помнят, че тази скорост и улеснена процедура си имат своята цена, а тя е значително по-високата процентна ставка. За това и такъв кредит ще бъде по-скъп, предвид и по-големият си риск. Но пък този риск освен върху по-високата лихва рефлектира и върху размера на сумата, който като правило не е голям, така че да бъде оправдано поемането му, предвид това, че липсват каквито и да е поръчители или гаранции под формата на залог или ипотека.

 

За да бъдат оформени документите по отпускането на бързи кредити, небанковите финансови институции, а често и банките изискват единствено писмено искане за кандидатстване и документ за самоличност на заемателя. При бързите кредити от банки има възможност за по-добри условия, ако например сте клиент на банката и работната Ви заплата се превежда в нея или в нея са и разплащателните ви сметки и кредитните карти. Подобна финансова обвързаност оказва влияние в немалка степен върху условията, при които се отпускат бързите парични заеми.

 

Следва да се вземе предвид, че макар и банките, и експресно кредитиращите финансови институции да предлагат една и съща услуга, то условията, при които го правят са съвършено различни. Докато банките отпускат по-високи суми /в диапазона до няколко хиляди лева/ в рамките на часове при годишна лихва 10-15% на година, то фирмите със специализация в отпускането на бързи кредити го правят при лихви от порядъка на 20-30% на месец и за чувствително по-малки суми – обикновено от порядъка на няколкостотин лева.

Пълен списък на фирмите за бързи кредити в България можете да откриете в следната директория  – http://barzikrediti.start.bg/