Какво е… живопис? – полезна рубрика в галерия живопис Fineluart

1
Добави коментар
fineluart
fineluart

Какво е… живопис?

Как художникът може да се вдъхнови от най-дребните житейски детайли и кога в изкуството личат неговите борби За и Срещу?

Вдъхновението на художника е една тънка душевна струна, която може да бъде предизвикана дори от най-дребните житейски детайли. Разбира се, едно произведение на изкуството (и в частност на изобразителното изкуство) може да се създаде на базата на дълбока концепция или да отразява мнение върху обществени и културни реалии, но не е задължително. Понякога авторът развихря своята фантазия заради образ, слово, мирис, които го карат да хване четката и да създава живопис или да грабне молива и да изпише поетични слова. Да създаде шедьовър или просто да вдъхне живот на идеята си. Защото изкуството не винаги се прави с цел. Творецът е творец непрекъснато, във всяка своя мисъл и при всяко от проявленията на битието.

Прочетете повечe »

Like this:

Like Зареждане…

Художникът, публиката и общуването чрез изразните средства на самото изкуство

Какво е искал да каже авторът? е въпрос, който отдавна не присъства в изкуството, но продължава да битува в съзнанието на повечето зрители. Този парадокс се получава по няколко причини и взаимодействието помежду им. От една страна е художникът, който рядко общува с публиката си извън изразните средства на самото изкуство. От другата страна е зрителят, който изисква да знае каква е идеята на творбата, която наблюдава.

Прочетете повечe »

Like this:

Like Зареждане…

Или как се рисува сюрреалистична картина чрез техниките на живописта?

Какво е сюрреалистична живопис е въпрос, при който в съзнанието ни изплуват имената на художници като Салвадор Дали и Рене Магрит, както и образи като меките часовници и портретите от зеленчуци на Арчимболдо.

Отговорът на въпроса Как се рисува сюрреалистична картина чрез техниките на живописта? е лесен само на пръв поглед. Изглежда, че ако спазим няколко принципа за промяна на натурата, ще сме успели в начинанието си. Истината е, че като всяко нещо, един по-задълбочен поглед върху историческите предпоставки за възникването и развитието на това течение в модерната живопис, ще ни даде много по-голяма дълбочина на познаването на същността му, а оттам – и по-голяма дълбочина на всяка картина, която създаваме именно в тази стилистика.

Прочетете повечe »

Like this:

Like Зареждане…