Загадката на сексуалността

2
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Защо една жена е толкова отзивчива сексуално, че откликва на най-лекото мъжко докосване, а друга едва-едва реагира в леглото въпреки огромните усилия, полагани от партньора й? Сексолозите смятат, че отговорът на въпроса се крие не в еротоманията или в прословутата фригидност, а в типа сексуален темперамент.

Проклятие или божи дар?

Въпреки че всички сме чували поговорката „Браковете се сключват на небето“, постепенно натрупваният житейски опит ни убеждава колко голямо значение има и разбирателството в постелята. Само ако то е налице, вероятността брачният съюз да се окаже щастлив е наистина голяма.
Темпераментът е вроден и се обуславя до голяма степен от количеството хормони, изработвани от организма, затова ние не можем съзнателно да повишим или понижим своята сексуалност, без да навредим на психиката си. Спомняте ли си красивата Силвия Кристел, която изпълни главната роля в „Емануела“? Решила да затвърди имиджа си на сексуална тигрица не само на екрана, но и в живота, тя буквално започва да колекционира любовници. Всичко завършва с нервен срив, продължително лечение в психиатрична клиника, чести депресии, които я спохождат и досега. Причината? Ако лекарите бяха направили съответното изследване и анализи, те щяха да открият у Силвия Кристел нисък естрогенен профил, тоест ниско ниво на женските хормони. Подобни еви обикновено са равнодушни към секса. А и трудно достигат оргазъм. В същото време представителките на прекрасния пол с високо съдържание на естрогени в кръвта си са много енергични и делови, на тях им върви в живота и нямат никакви проблеми със секса.
Разбира се, съществуват и нимфоманки. Въпреки че за тях сексът е живот, те са по-скоро изключение от правилото, като пациентката на известния немски психиатър от края на XIX век Рихард фон Крафт-Ебинг, която имала по 10-15 сексуални контакти в денонощие. Мъжете смятат, че подобни жени са много, на практика обаче те се броят на пръсти – примерно една на 2500.

Типажите

Съвременните сексолози разделят хората на три условни групи: с висок, среден и нисък сексуален темперамент, при това за всяка от групите са характерни приятни усещания, неприсъщи за останалите.

Висок темперамент

Притежателките му се отличават със силата на своите желания и с непрестанния си стремеж към експерименти. Узряват по-бързо от връстниците си и започват полов живот на 12-13 години, а когато пораснат изпитват потребност от секс едва ли не всеки ден. Увлечението им по прекрасния пол не угасва до дълбока старост.
Дамите с висок темперамент нямат голяма нужда от предварителни ласки – интересува ги самият процес. Те често сменят партньорите си и понеже са склонни към изневери, се намират в състояние на вътрешен конфликт.

Нисък темперамент

Сексът не е сред главните приоритети на хората от тази група. Половото им развитие закъснява, те се занимават със секс веднъж месечно и даже по-рядко, лесно понасят продължителното въздържание, търсят партньор за цял живот. Жените с нисък темперамент ценят високо предварителните нежности, а за да разпалят страстта им, мъжете трябва да са съвсем наясно с местонахождението на ерогенните им зони, да са добре подковани в стратегията и практиката на любовната игра. Затова пък въпросните дами са необикновено романтични и способни да подарят незабравими усещания на партньорите си.

Среден темперамент

Става въпрос за най-многочислената група. Сексуалният живот на хората, които влизат в нея, се колебае между постоянната страст и нейното отсъствие. Повечето адамовци и еви със среден темперамент се предават на плътските радости не по-често от два-три пъти седмично, през първата половина от живота си сменят често своите партньори, после се укротяват. Наистина, случва се и обраното. Между другото, смята се, че „средняците“ имат най-гъвкава психика и са способни плавно да преминават от една крайност в друга, приспособявайки се към своя избраник/избраница.

Да теглим чертата

В типологията по темперамент разпределението на силите е следното:  около 80% от хората са в средната група, а останалите – примерно по 10%, заемат противоположните полюси. От истински полов хлад страда само 1% от човечеството.
В оптималния вариант, гарантиращ сексуална хармония, мъжът и жената трябва да са на една вълна. Не зле могат да съществуват и „съседните“ типажи: висок и среден или среден и нисък. Но в двойката висок/нисък темперамент единият ще смята партньора си за сексуален маниак, другият пък ще страда и ще се съмнява в чувствата на своята половинка. Има и още по-зле, високотемпераментният съпруг ще мисли жена си за фригидна, а съпругата, принадлежаща към същия тип, ще реши, че мъжът й има проблеми с потентността. Двама нискотемпераментни партньори обаче са способни на чудеса в останалите сфери от живота. Те например могат да ударят в земята секс-гигантите, като с наслаждение, близко до оргазъм, обсъждат теоремата на Ферми. Или средновековна китайска поезия.

Отгатни  с кого си имаш работа

Оказва се,  че съществуват антропометрични показатели на сексуалния апетит, които се определят най-вече от… дължината на краката. Само не мислете, че колкото повече, толкова по-добре – цялата работа е в пропорциите.
Ако измерите крака си от най-горната част на бедрената кост (тя се нарича трохантер – в превод от латински ‚хълмче‘) до петата, а после разделите ръста си в сантиметри на полученото число, вие ще узнаете своя трохантерен индекс, свидетелстващ за способностите ви в леглото. Ето и схемата на зависимостта на сексуалния темперамент от любопитния индекс:

Висок темперамент:

Мъже – 1.99-2.00
Жени – 2.01-2.05

Среден темперамент

Мъже – 1.92-1.98
Жени – 1.97-2.00

Нисък темперамент

Мъже – 1.85-1.91
Жени – 1.88-1.96

Адамовците с висок полов темперамент по принцип са със среден или под средния ръст, пропорционална фигура и мъжествен вид (широки плещи, тесни бедра). Дамите също не са високи, имат пищен бюст и бедра, както и сравнително къси крака. Май Леонардо да Винчи ще се окаже ненадминат експерт и в тази област – той пише, че ако мъжът иска радост за душата и тялото, трябва да се ожени за ниска, късокрака и пухкава веселячка.
От своя страна притежателите на нисък сексуален темперамент обикновено са високи и слаби, не рядко се изгърбват, имат хлътнали гърди и слаби бедра. Ако пък показателите на двете групи се съберат и разделят, ще се стигне до „средняците“ – многочислените представители на междинното звено.
Когато харесваме някого, ние обръщаме внимание най-вече на някои външни характеристики, например на цвета на очите, искаме да разберем каква диплома и доходи има, към коя зодия принадлежи. Всъщност първото, от което би трябвало да се интересуваме, е неговият темперамент в леглото. Само така ще можем да си спестим цял куп разочарования и проблеми както в своя сексуален живот, така и в цялото си съществуване.

Формулата на идеалната двойка

Учените твърдят, че за да има любов и съгласие, мъжът трябва да е 1.09 по-висок от жената – тя например може да има ръст  172 см, а той – 187.5. Френски лекари са изследвали 600 двойки на възраст от 19 до 50 години. След като измерили ръста на партньорите, те стигнали до много любопитен извод. Оказва се, че без сами да го осъзнават мъжете и жените търсят житейски спътник с такива физически данни, при които коефициентът е равен на 1.09. Както показва практиката, именно тогава отношенията са най-хармонични.