Вдигат акциза на цигарите от догодина

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Кутия цигари може да поскъпне с около лев

Не се предвижда вдигане на данъците върху доходите и данък печалба. Кабинетът днес обсъжда прогнозите за финансовото развитие на България за следващите 3 години и там ще бъде разгледан въпросът с приходите на държавната хазна.

Ръст в акциза на цигарите

Заложено е обаче акцизът за цигарите нарасне от следващата година, като целта е да достигне минималните нива определени от Европа до 2018 г.

България трябва да предприеме тази стъпка, след като в предишните години се отказа от това да повишава плавно акцизите. В зависимост от начина, по който ще се определя новия налог, кутия цигари може да поскъпне до 1 лев.

Прогнози за финансовото развитие на България

На база на тригодишната бюджетна прогноза се правят и разчетите за това в кои сфери и какви средства може да харчи държавата занапред. Какви да са пенсиите, социалните помощи, както и колко да се инвестират в различни инфраструктурни проекти.

Виж още: Нов данък върху вредните храни

В тази прогноза трябва да бъдат заложени и евентуални увеличения на осигуровките. Очакванията са икономиката ни да започне да расте, в хазната да влизат повече пари и дефицита да се свие до 1,5%.

Източник: в. „Преса“