Най-добрите планински велосипеди за 2015

1
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Трудно е да се определи точно колко са се подобрили планинските велосипеди през последните няколко години, благодарение на по-леките и по-здрави рамки, както и на другите усъвършенствани компоненти. Затова решихме да ви представим няколко модела маунтинбайкове, които се отличиха на направения от списание Outside ежегоден тест в Тусон, Аризона. Разбира се, това не са велосипеди, които можем да намерим на нашия пазар, но никога не е излишно да знаем как се развиват технологиите и какви са тенденциите в тази сфера.

И така, да започнем с…

Specialized S-Works Enduro

Подходящ за: Почти всичко

Ако сте имали нужда от доказателство, че 29 инчовите модели не са на изчезване, то ето го. Всички са съгласни, че Enduro им позволяват да карат извън границите на възможностите си. Велосипедът е като черна магия: 12.4 кг, толкова лек, че се изкачва, като машина за крос-кънтри. Но в същото време достатъчно стабилен и сигурен, със своите 155 мм задно движение и със 160-мелиметрова вилка RockShox Pike RCT, че се спуска като неконтролируем товарен влак. Новите, по-широки Traverse SL Fattie джанти предоставят по-голяма сигурност при по-скалистите и стръмни терени. Да, моделът е безумно скъп, но той е и доказателство за всичко, което може да се направи с един велосипед.

Присъдата: Следващата стъпка в еволюцията на планинските велосипеди! За тези, които искат да са в играта.

Тегло: 12.4 кг

 

Spot Cream SS

Подходящ за: Каране без притеснения за смяна на предавките.

Този титаниев едноскоростен 29 инчов велосипед е толкова добър, че ще ви накара да се откажете от скоростите. Новият Gates Carbon Drive Red не изисква поддръжка и е толкова безшумен, колкото и оригиналната му версия. Той се съчетава перфектно с колела Enve M50 – най-леката и бърза опция на пазара. 100-мелиметровата вилка от BOS е толкова мека и същевременно стабилна, че някои състезатели споделят, че са готови да платят и повече за нея, отколкото струва в действителност. И макар, велосипедите да изглеждат груби, титановата рамка и големите 2.35 инчови гуми, превръщат карането в истинско плавно удоволствие.

Присъдата: Най-добрият велосипед с една скорост, дори и да не е особено лек за класа си.

Тегло: 9.9 кг

 

Niner Jet 9 RDO Carbon

Подходящ за: Каране със стил.

Чрез отделяне на излишния въглерод по време на производство, Niner са направили своя 100-милиметров Jet 9 RDO дори още по-лек от предишните му варианти. Това е проява на финес с безупречно прокарани жила, перфектни кормило и седалка и всичко това изглежда и върви страхотно. Зашеметяващата нова обърната 120 милиметрова RockShox RS-1 вилка, която прави управлението прецизно, идеално подхожда на естетиката на колелото и подсказва, че е създадена точно за Niner. Всеки компонент, включително и 29 инчовите Arch EX колела на Stan, SRAM XO1 задвижването и Shimano XT спирачките, осигуряват първокласното представяне.

Присъдата: Само за ценители, толкова бърз и сдържан, като BMW M5.

Тегло: 11 кг

 

Trek Remedy 9

Подходящ за: Елитно представяне на достъпна цена.

Най-голямата изненада за състезателите беше, че алуминиевият Remedy е успял да се справи с повечето карбонови велосипеди, включени в теста, въпреки  ниската си цена. Trek успява да скъси верижната предавка за бързо ускорение, а благодарение на предния ъгъл на рамката, се усеща леко и пъргаво каране – впечатляващо постижение за каране на 29 инчов велосипед на дълги разстояния. Новият Reaktiv шок използва две камери, за да произведе отлична чувствителност, като плавното каране не спира да се усеща, дори при по-големите неравности. Безкамерните SRAM Roam 30 гуми са по-бързи, Shimano XT спирачките предлагат най-доброто спиране, а телескопичната седалка си е истинска екстра за тази цена.

Присъдата: Невероятен модел за всичко, но и малко тежък.

Тегло: 13 кг

 

Pivot Mach 4 Carbon

Подходящ за: Ценителите на високите скорости

Pivot си партнира с Shimano, за да се развие XTR Di2 – първата електронна задвижваща система за планински велосипеди, a интеграцията и в това карбоново колело е безупречна. Батерията е идеално прибрана в долната тръба. Моделът притежава и портове за вътрешно окабеляване. Въпреки че някои състезатели първоначално не одобряват електрониката, безпогрешното изпълнение накрая печели. Това е нещо повече от едно бляскаво задвижване – Mach 4 има ниска стойка за по-добра маневреност и отлична ефективност при въртене на педалите, с любезното съдействие на DW-Link окачване. Със 120-милиметровата Fox вилка и 68.2 градусов преден ъгъл, това е парадигма при велосипедите за крос-кънтри – достатъчно пъргав за състезания, но и подходящ за обикновено каране.

Присъдата: Бъдещето е сега.

Тегло: 11 кг

 

Intense Tracer T27.5C Foundation

Подходящ за: Стръмни спускания

Дори и с 66.5 градусов преден ъгъл на рамката, Tracer показва изключителна пъргавина дори при някои стръмни терени. Това е благодарение на регулируемото окачване. Дори и при спускания, състезателите предпочетоха късия ход на амортисьорите, при който колелото запазва инерцията си от въртене на педалите и осигурява необходимия момент за изкачване от по-ниските участъци. Велосипедът е изключително стабилен. Foundation build kit ви предоставя всички качествени компоненти (Shimano SLX курбел и спирачки, RockShox Pike RC вилка) на разумна цена. Единственото, което липсва е телескопична седалка.

Присъдата: Запълва празнината между трейл велосипедите и тези за даунхил.

Тегло: 13 кг

 

Ibis Mojo HD3

Подходящ за: Насладете се на карането (по всякакъв терен).

Съчетава 27.5 инчови гуми, преден ъгъл на рамката от 66.8 градуса и много къса верига. С лекота може да прескача рампи и коренища, със съдействието на  DW-Link окачването и увеличения клирънс на Shimano XTR 1×11 курбела. Моделът беше ъпгрейднат, като му бяха добавени високо регулируем Cane Creek DBInline амортисьор и новата 160-милиметрова Fox 36 RC2 вилка, която оспорва върховенството на RockShox Pike и нейните качества. Обожаваме масивните 741-ки джанти, заради по-широките контактно петно и сцепление.

Присъдата: Колело Enduro за хора, които обичат да въртят педалите.

Тегло: 13 кг

И ако сме успели да разпалим интереса ви, може да погледнете новите модели планински велосипеди RAM, които предлагаме ние. Летният сезон тепърва предстои, така че подготвяйте се!

Добавете коментар