Правила при търсене на евтини самолетни билети

3
Добави коментар

Онлайн туризмът днес предлага серия от улеснения за онези, които знаят как да се възползват от тях. Едни от най-сериозните предимства са при резервацията на самолетни билети онлайн.

Кога да резервираме билета си?

Мнозина смятат, че ако резервират онлайн самолетните си билети 10 месеца по-рано, ще спестят значително. Това обаче е сериозна заблуда в общия случай. Други мислят, че офертите last minute и last second са най-изгодни. И това е погрешно схващане, заради което може да се пропуснат истински добри оферти за евтини полети.

Най-изгодният период за резервиране на самолетния билет е 7 седмици преди полета. По този начин може да се спестят поне 13% от средната му цена. Така твърди проучване на Skyscanner, най-големия сайт, специализиран в сравняване и търсене онлайн на най-изгодните пътувания в света.

Правейки мониторинг на милиони резервации на самолетни полети онлайн, сайтът стига и до друго интересно заключение: най-скъпият период за резервация онлайн на самолетни билети е 21 седмици преди полета.

Разлики според дестинацията на полета

Всяка страна-дестинация има своя „златен период“, през който средностатистически е най-изгодно купуването на пътуване до нея. Например, ако вашата цел е Испания, е добре да знаете, че периода с най-изгодните цени на билети до Мадрид, Барселона и Валенсия е 6 седмици преди пътуването. Така пестите средно около 41 на сто от цената на билета.

Най-изгодният месец за пътуване до Испания като цяло е май – тогава се пестят средно 37 на сто от цената на билета.

Ако мислите да отскочите до Португалия и по-точно до Лисабон, резервирайте онлайн билета си 18 седмици предварително. Така се пестят средно 35 на сто от цената. Най-добрият месец за полет до Лисабон е февруари, тогава е по-евтино средно с 43%.

Ако сте замислили уикенд в Париж или красивите му околности и искате да спестите половината от средната цена на билета, резервирайте около 14 седмици преди пътуването. Най-изгодните полети за Франция са по принцип през януари. Февруари и март също са добри месеци за пътуване от гледна точка на икономии.

За САЩ най-изгодните билети са през февруари. Най-икономичната седмица за резервиране на билети за Ню Йорк е петата седмица на годината, или тази между януари и февруари. Тогава можете да спестите средно около 37% от цената на билета.

Други съвети за по-изгодни самолетни билети

Някои от тези съвети стоят от години на сайта Evtini-samoletni-bileti.net, но никога не е излишно да си ги припомним, особено когато са потвърдени от нова информация 

Много често резервацията на двупосочен билет с две различни самолетни компании е много по-изгодна, отколкото ако е само с една.

Друга тънкост в резервирането на полети е свързана с деня от седмицата, в който правите резервацията. Вторник по принцип не е добър ден за купуването на билети. В сряда и четвъртък е най-изгодно. Ако можете, избегнете петък и неделя. През уикенда купуването на билети е средно със 7% по-скъпо.

Часът от деня също има значение. Сутрин купуването онлайн е по-скъпо, тъй като се предполага, че клиентът го прави от компютъра в офиса и бърза, защото ще пътува по работа. Ако резервирате онлайн следобед, цената е вероятно да е по-ниска – предполага се, че тогава клиентът организира ваканцията си от вкъщи и ще търси най-изгодния билет.

Купуването на изгодни самолетни билети има толкова тънкости, че трима италиански изследователи по икономика провеждат изследване по темата. Според него най-добрият момент за купуване онлайн на билети за Ryanair и EasyJet е около 10 дни преди полетите. Според проучването първоначалната тарифа за даден полет на тези компании е висока. След това започва да спада, като  става най-ниска средно 10 дни преди полета , а през последните дни рязко нараства със съответно 50 и 75%. От изследването става ясно и че Ryanair (за разлика от EasyJet, която присъжда едни и същи средни цени на всички билети) оскъпява билета, ако за полета са останали малко места. За съжаление изследователите не са анализирали Wizz Air, която изпълнява множество полети от България и резултатите биха били интересни…

Бонус трик

За тези, които са стигнали до тук – бонус трик, ако датата на полета ви наближава. Опитайте първо фиктивна резервация за двама души, а след това друга за 25-има. Така ще разберете дали полетът е пълен, или не. Ако разликите в цените за един човек не са големи, значи има доста свободни места, така че тарифата може и да падне. Ако разликата, която букинг системата ви показва е голяма, то вероятно самолетът е пълен, съответно не би било резонно да очаквате по-добра цена през следващите дни.