10-те най-корумпирани държави в света

1
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

България попадна на 73-то място в класацията на най-корумпираните държави в света, показва ново световно проучване на Transparency International. Страната ни е поставена точно преди САЩ и Швейцария, като след нас са още Хърватия (#79), Италия (#80), Великобритания (#81), Белгия (#82) и Канада (#83). Изпреварват ни обаче почти всички останали държави от Балканския полуостров – Босна и Херцеговина (#40), Сърбия (#45), Гърция (#47), Турция (#49), Македония (#58), Румъния (#60), Косово (#61). Според публикуваните в сайта на BBC данни на берлинската организация повече от 27% от хората по света са платили подкуп за достъп до услуга на държавна институция през 2012 г.

Статистиката на Transparency показва още, че е два пъти по-вероятно човек да плати подкуп в бедна държава, отколкото в богата. В една от всеки три страни по света „най-широка длан“ имат полицаите. В почти всяка пета – юристите и служителите на правната система. Почти всеки двама от трима участници в допитването казват, че са необходими лични връзки, за да се свърши нещо в публичния сектор. Всеки втори вярва, че правителството му е зависимо до голяма степен или напълно от социални групи с особени интереси.

Изследването обхваща 114 000 души в 107 държави, а индексът определя най-корумпираните държави (и съответно най-некорумпираните), според процент от хора в тях, платили подкуп през миналата година. И въпреки масовото неодобрение на съществуването на сивата икономика и практиката на даване на пари „под масата“, мнозина я възприемат като естествена част от живота. Според данните най-неподкупни са служителите в Австралия, Дания, Финландия и Япония, където нивото на корупцията е около 1%. Ето обаче и другата страна на медала – 10-те най-корумпирани държави в света.

1. Сиера Леоне (84%)
2. Либерия (75%)
3. Йемен (74%)
4. Кения (70%)
5. Камерун (62%)
6. Либия (62%)
7. Мозамбик (62%)
8. Зимбабве (62%)
9. Уганда (61%)
10. Камбоджа (57%)

Коментари

коментар(а)

Подобни: държави, икономика, корупция