Трахикарпус/ Конопена палма

31
Добави коментар
shimpa
shimpa

Запазено под (Градини) by Admin on 03-09-2009

Наричат я още китайска конопена палма. В Европа тя е много обичан и често култивиран вид.
Трахикарпусът е най-устойчивата от всички палми, отглеждани в саксии и големи съдове. За кратко време тя понася температура до -16 оС. Тя се среща засадена на открито дори у нас на неветровити места. Старите екземпляри цъфтят и дори дават плод. Трахикарпусът е част от пейзажа в Южна Англия, Южна Швейцария, покрай езерата в Северна Италия, по южното Атлантическо крайбрежие и на Лазурния бряг. В голям съд тя достига височина  2-4 м, образува масивно влакнесто стъбло с почти кръгли, блестящозелени перести листа върху дълги 40-90 см. дръжки. За една година стволът нараства само с няколко сантиметра.
Период на цъфтене: Лятото.

Семейство: Arecaceae, палмови.
Произход: Бирма, Централен и Източен Китай, Япония. Там тя расте в планинските гори, където понякога вали сняг, и няма особени претенции към почвата.

Месторастене: Старите екземпляри на слънчево, а младите на полусенчесто.

Субстрат: Оптимална пръст или TKS 2 с глинеста градинска пръст и пясък.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа умерено влажно и до август се наторява всяка седмица в намалени дози.

Други грижи: Няма.
Презимуване: Прибира се късно, като се отстраняват кафявите листа. На тъмно при 0-5оС (или на светло в стая). Полива се малко, за да не загние сърцевината. В немразовити дни се проветрява! Пресажда се през пролетта, но само ако туфата напира да излезе извън съда. Аклиматизира се към светлината на полусенчесто място, иначе лесно изгаря от слънцето.

Вредители, болести: Рядко. Акари, щитоносни въшки, гъбички.
Размножаване: През цялата година чрез семена.
Съвети за оформление: Солитерно растение, което в диаметър достига 2,5 м.

Източник: www.zeleno.bg

   

Прочети