Хей ръчички, хей ги две… и още две за кухнята!

1
Добави коментар

Роботите от дълги години работят условия на тежък физически труд. Работното им място е в заводи, пустини, дори сметища за ядрени отпадъци. Но дори и не подозираха, че ще се озоват в най-страшната от всички локации – ТВОЯТА КУХНЯ!

Виновник за това фирмата Moley, която купила две роботизирани ръце от лондонската ShadowRobotics, сред чиито клиенти е и НАСА. Те могат да взаимодействат с почти всички уреди в кухнята, да режат, разбъркват, сотират и разбира се – да сервират (надяваме се в леглото!).

Създадени от Марк Олейник, двете „златни“ ръце са програмирани да изпълняват прецизно рецепти. Не са напълно автоматични. Съставките за ястието трябва да бъдат предварително подредени по специфичен начин.

Как работи?

Роботът има 24 връзки (стави) и 20 мотора. Копира едно към едно предварително зададени движения, записани чрез motion capture – улавяне на движенията на истински готвачи чрез сензори. Все едно имате ръцете на топ шефовете в собствената си кухня.

Рецептите (които включват и движенията) ще могат да бъдат изтеглени от маркетите за мобилни приложения като iTunes. Още с купуването си, в устройството ще бъдат програмирани над 2000 рецепти, сред които ще можете да търсите по няколко критерия – страна, кухня, съставки, калории.

Колко струва?

Роботът ще бъде пуснат в продажба през 2017 г. и ще струва около 14 000 евро.

За
Манджа с Грозде

Манджа с грозде е твоят портал във времето и пространството. Ние забъркваме всякакви манджи, които ще ти помогнат да осъществиш своето 5-минутно бягство от сивото ежедневие към света на въображението и креативността. Подаряваме ти свеж рестарт! Приятно гледане!