Стихиите – конкурс за ръчно изработени бижута 2015!

3
Добави коментар
MilenaMilena
MilenaMilena

Конкурсът на marabu.bg за 2015 година вече си има заглавие, гъделичкащо творческите сетива! Новата тема се зароди още по време на награждаването на финалистите в Етно Магия 2014.  Тогава ви подсказахме, че тя ще бъде…„нещо с природа”.

В тазгодишния ни конкурс ще излезем извън пределите на градските улици, ще прекрачим културните граници, за да се потопим в мощта, първичността и очарованието на природните сили. И тъй като новината вече напира да излезе от нашето ателие, време е да обявим темата гръмко и тържествено. А тя е: „Стихиите”!

Вероятно у всеки тя провокира различни усещания и асоциации, но сме убедени, че ще освободи вашите творчески пориви и ще разшири хоризонтите за изява. Няма да крием, че сме истински любопитни какви ще бъдат вашите новаторски, магнетични и майсторски изпълнени авторски модели. Очакваме да нарушите ограниченията, да потърсите непостижимия простор, да попаднете в безкрайните природни измерения и да въплътите в моделите си порива на вятъра, морската пяна, бълбукащите планински поточета, тайнствената магия на виното, австралийската пустош, а защо не и плашещите тихоокеански тайфуни, изгарящата лава или разтърсващите земни сътресения.

Днес, се чувстваме силни и уверени в знанията си, но човечеството винаги е било уязвимо пред гнева на майката Природа. Мистерии като потъналата Атлантида, земетресението в Крит, цунамито в Александрия, върлуващите чуми и много други разгръщат пред нас тайнствената мощ на природата. Нейната движеща сила е способна да променя съдбите на различни култури и етноси. В древността, обаче, хората са вярвали, че случващите се беди, са били наказания, изпращани от разярените богове. Те владеели света и управлявали различни природни стихии.

Обещаваме, че ще помагаме с още вдъхновение по темата! Засега хвърляме топката във вашите ръце. За да можете да обмислите участието си добре, идва ред да припомним правилата и да представим новите вълнуващи категории. Формулярът за участие ще отворим съвсем скоро – на 7 май. Не се притеснявайте – ще имате достатъчно време за участие! Крайният срок е 7 юни.

   

И тази година ще можете да участвате с до три авторски бижута или аксесоари за коса във всяка една от категориите на конкурса. В това число влизат всякакви колиета, гривни, обици, пръстени, часовници, брошки, диадеми, шноли, фиби, вдъхновени от темата „Стихиите”. Спрямо използваните материали и техники, те ще могат да бъдат разпределени в пет невероятни категории, някои от които познавате от изминалите ни конкурси. Запазваме традиционните „Плетене, бродерия и сутаж” и “Be Creative”, а „Низане и тел” разделяме в две отделни – „Базови техники и низане” и „Тел”. Любопитна новина, е, че добавяме нова категория “Recycle”. Тя ще разшири безкрайно творческите ви възможности и желания. Поради намалелия интерес към „Глини, смоли и стъкло”, премахнахме съответната категория, но ще очакваме моделите с тези материали в категория “Be Creative”.

      

За да улесним качването на снимките на вашите бижута, ще добавим възможно най-точни пояснения във формуляра. Разчитаме, че вие от ваша страна, ще спазите изискванията за заснемането и размера на изображенията. Моделите трябва да бъдат снимани на бял или сив фон, без допълнителни елементи в композицията, а след това изрязани или намалени до 800×600 пиксела за пейзажна ориентация и 450×600 за портретна ориентация.

Ще имаме грижата отново да припомняме и разясняваме правилата, категориите и наградите. Засега спираме дотук! Отдайте се на страстта да изработите собственоръчно оригинални и атрактивни бижута! Очакваме с нетърпение вашите стихийни идеи, интерпретирани във впечатляващи модели!