Масонство (франкмасонство, свободното зидарство) ~ Новия Световен Ред

1
Добави коментар

   Една от най-древните и добре познати организации, съществуваща и днес, е франкмасонството. През 1888г. при разкопки в либийската пустиня са намерени папируси, които описват тайните срещи на подобни занаятчийски задруги още през 2200г. пр. Хр.

   Масонството се определя като международно движение с хуманитарна насоченост, стремящо се към толерантност и братство, което чрез ритуалите се предава на свободните зидари в техните ложи.
   Като цел на масонството се посочва вътрешното преобразяване чрез духовно съвършенство на човека в благоговеенето му пред Бога, който наричат ,,Великия строител на всички светове“.
   Духовното познание на масоните е илюстрирано със знаци и се характеризира със символи, алегории и ритуали, които също са начин за общуване (тайният език чрез символи, масонско ръкостискане, пароли, пирамиди, пентаграм, използване на числата 3, 7, 13 и 33 в гербове, емблеми, а в наши дни и във фирмени знаци и имена). Най-важният символ в много организации, както и при масоните е престилката.

   В наши дни историята и познанието на масонството са обвити в тайнственост и причините, от една страна, са изминалите векове, а от друга страна, фактът, че масоните действат тайно и съзнателно крият съществуването на ложите от широката общественост – и най-вече от влиятелните и силни организации като църквата.
   Знанието на масоните става с времето все по-хипотетично, особено при по-точно издирване на следите в по-ранните векове. Общоприето е, че тайнствената информация винаги през вековете е била предавана под формата на ръкописи и устни предания и се съхранява и досега в тайните общества. Веднага възниква въпросът: в чии ръце се намират древните тайни? Защо не се огласяват за благото на цялото човечество?

   Съвременни изследователи и историци са на мнение, че масонството напълно или отчасти е продукт на ордена на тамплиерите. Рицарите тамплиери и техните исторически, мистични и окултни основи, най-вече вековните артефакти и произведения, които по всичко личи, че притежават, със сигурност биха могли да бъдат от значение за бъдещето историческо развитие.

   През 1567г. английските масони се разделят на две големи ложи – Йорска и Лондонска. Ранният 17-ти век е най-важният период за свободните зидари. От занаятчийска задруга те постепенно се превръщат в тайна, загадъчна и окултна общност. В основни линии се дължи на факта, че масонските ложи в Англия печелят все повече членове, които нямат нищо общо със занаята на зидари или строители. С отварянето на ложата за ,,незидари“ (,,спекулативни зидари“) около 1700г. почти 70% от всички масони идват и от други занаяти. Те са наричани ,,приети зидари“.
   На 24-ти юни 1717г., в деня на Свети Йоан, в Лондон се срещат представителите на четири големи британски ложи и образуват една нова Велика ложа, която е наречена ,,Ложа майка на света“.
   Новата система на посвещение вече има три степени: чирак, калфа и майстор (преди това само една степен на посвещение). Степените са наречено общо ,,сините степени“ (в Германия степени на Йоан).
   Мнозина историци приемат годината 1717-та за начало на масонството. Но в Англия те съществуват много преди това. В една легенда за масонството се разказва например, че английският принц Едуин още през 926г. сл. Хр. е поканил в страната си зидарски задруги, за да съдействат за построяването на катедрали и каменни постройки. Има ръкописи на масоните от 1390г. и 1410г., които дават сведения за този процес. В History of Freemasonary на Алберт МакКий има поместени протоколи, написани на ръка, от събрание на свободните зидари от 1599 година. През 16-ти век масоните в Англия са свързани толкова здраво, че има сведения за едно подкрепено с документи разцепление през 1567 година.
   Разединението разделя английските свободни зидари, както вече споменахме, на Йоркски и Лондонски масони.
 
   Принципно масонството днес се дели на три вида:
   1. Синьо масонство: познато и като Ложите на Св. Йоан, с три степени – чирак, калфа и майстор. Традиционно и трите степени се присъждат чрез посвещаване на специална церемония.
   2. Червено масонство: масонство с общо 33 степени. Посвещение се прави само за 1, 2, 3, 4, 13, 18, 30 и 33 степен. Останалите се удостояват само с членство.
   3. Кралска Арка (Royal Arch): степента Кралска Арка произлиза от Англия. Споменава се още в древни документи. Става дума за специална Ложа, чиито членове са напреднали в духовното си усъвършенстване масони. Те не се подчиняват на Великата Ложа, а на Grand Chapter (Велик Шапитър). Много често обаче се срещат заедно Шапитър и Ложа.

   През последните десетилетия се появиха множество публикации на тема масонство. В много произведения се правят сензационни разкрития за световна конспирация на масонските ложим но твърде често липсват сериозни улики и доказателства за подобни твърдения.
   Фактът, че масонството в световен мащаб е твърде разединено – и така е било във вековната му история – не говори в полза на теорията за световна конспирация. Разединението не е позволило на организацията да се превърне в политическа и обществена заплаха, дори да е имало стремеж към това. В отделните страни Великите Ложи се развиват по различно време и между тях и днес има различия във възгледите. Дадена Велика Ложа може да дава патентни в други страни, но въпреки това няма монопол. Във Франция например е имало една национална Велика Ложа, призната от английската Обединена Велика Ложа, но най-голяма френска Ложа, Великия Ориент, работи независимо от нея.
   Имало е и има Ложи с политическа ориентация, като например ,,оранжевите“ Ложи в Северна Ирландия, но влиянието им се простира в границите на съответната държава. В много Ложи политическите пристрастия са табу, защото те сеят раздор и са в противовес с основния принцип на дейността им. По света има около 40 хиляди ложи с около шест милиона членове, само в САЩ те са четири милиона.

   Раждането на различните теории за съзаклятие е свързано най-вече с английската и американската история. Да се приписва световен заговор на масонството, несъмнено е неуместно. По-скоро заговор се приписва на кръговете от висшите степени на масонството, с които както е доказано в много случаи са свързани исторически лидери, приели целите и мотивите на масонството.

Членовете на нисшите степени на посвещение нямат ни най-малка представа, че горе в йерархията господстват определени ,,илюминати“, какво остава да са знаели, кои са те и какво искат.

   Горното становище е разбираемо и преди всичко логично, защото обяснява изградената на йерархичен принцип тайна структура на посвещение. Църковната система е структурирана подобно на този модел!
   Често се твърди, че Съединените щати са идеалната държава за масоните и това твърдение не е лишено от основание. Основателите на САЩ – включително Джордж Вашингтон – са масони, както и английският крал Джеймс IV, кралят на Прусия Фридрих Велики и много други. Същото се отнася и за повечето лидери на двете световни войни – например Ленин, Троцки, Сталин, Чърлил, Рузвелт и Труман.