Телескопът Хъбъл отпразнува 25-тата си годишнина с нова красива снимка

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Красивото изображение на огромен куп от над 3000 звезди, което Хъбъл засне за рождения си ден. Снимка: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), A. Nota (ESA/STScI), Westerlund 2 Science Team

На събитие, организирано от Института по астрономия към БАН, български учени разкриха ново красиво изображение, с което телескопът Хъбъл отпразнува 25-тата годишнина от извеждането си в орбита.

Пред препълнената зала в БАН проф. Илиян Илиев направи кратка ретроспекция на историята на космическия телескоп. В презентацията бяха включени някои от най-популярните и красиви снимки, с които Хъбъл не само разкри редица тайни от живота на Вселената, но и заплени въображението на малки и големи в целия свят.

Подаръкът, който Хъбъл направи на всички ни за рождения си ден, беше запазен за края на лекцията. В новото красиво изображение телескопът е уловил огромен куп от 3000 звезди, кръстен Вестерлунд 2. Той се намира в място на активно образуване и раждане на нови слънца – нещо, което учените наричат звездна люпилня. Тя се намира на 20 000 светлинни години, а това означава, че светлината излъчена от нея е пътувала 20 000 години за да достигне до нас. Обърната в километри дистанцията до космическата фабрика за звезди е близо 200 милиона милиарда километра. 

Огромното струпване на слънца е на възраст от „само“ 2 милиона години – едно мигване в историята на Вселената, чиято възраст според учените е 13,7 милиарда години. Някои от звездите в купа са сред най-горещите, ярки и масивни в нашата галактика. Мощното излъчване и вълни генерирани от звездите извайват праха и газа в люпилнята и създават изящни скулптури на колони, долини и върхове. Именно тези космически колоси от вещество са идеалното място за образуване на нови слънца. Когато се роди нова звезда, вълните от нейното „възпламеняване“ раздвижват газа и праха около нея. Това на свой ред може да доведе до нова вълна на зараждане на звезди.

Ето още някои от красивите снимки, с които телескопът Хъбъл ни радва през годините. Честит рожден ден Хъбъл!

Двойката танцуващи галактики Arp 273 са вплетени в красива космическа роза. Снимка: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Мъглявината Рак. Снимката е комбинация от 24 отделни изображения от Хъбъл. Снимка: NASA, ESA and Allison Loll/Jeff Hester (Arizona State University). Acknowledgement: Davide De Martin (ESA/Hubble)

Галактиката Сомбреро, кръстена така поради невероятната си прилика с традиционната мексиканска шапка. Снимка: NASA/ESA and The Hubble Heritage Team STScI/AURA)

Мъглявината Спирала е резултат от красивото светене на газа, изхвърлян от звезда като Слънцето в края на своя живот. Снимка: NASA, ESA, C.R. O’Dell (Vanderbilt University), and M. Meixner, P. McCullough, and G. Bacon ( Space Telescope Science Institute)

Този облак от прах и газ е кръстен Мистичната планина. Подобно на Вестерлунд 2 космическият облак се извайва под въздействието на звездите, които се раждат в него. Снимка: NASA, ESA, M. Livio and the Hubble 20th Anniversary Team (STScI)

Красивата мъглявина Пръстен. Снимка: NASA, ESA, and C. Robert O’Dell (Vanderbilt University).

Мъглявината NGC 6302 е разперила криле като красива космическа пеперуда. Крилете всъщност са облаци газ, нажежени до температура 20 000 градуса и летящи в космоса с 950 000 км/ч. Снимка: NASA, ESA and the Hubble SM4 ERO Team

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!