Audi прави гориво от въздух и вода

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

Германският автомобилен гигант Audi е започнал производството на синтетично дизелово гориво, което се прави от вода, въглероден диоксид и водород. За разлика от изкопаемите горива, които освобождават допълнителен въглерод в атмосферата, „е-дизелът“ на Audi се произвежда в завода в Дрезден в партньорство с германската алтернативна енергийна компания Sunfire.

Е-дизелът има нулев въглероден отпечатък, защото той се прави от въглероден диоксид, взет от въздуха. Това не е първото въглеродно неутрално гориво, но тъй като то е приветствано от германското правителство, което предоставя подкрепа за производството му, представлява важен етап в използването на по-чиста енергия.

„Ако можем да направим широко използването на CO2 (въглероден диоксид) като суровина, ние ще окажем решаващ принос за опазването на климата, ефективното използване на ресурсите и ще поставим основите на зелената икономика“, казва Йохана Уанка, министър на образованието и научните изследвания на Германия, във връзка с новината, че Audi обяви производството на първоначалната партида на е-дизел. Първите пет литра дори влязоха в служебния автомобил на Уанка (Audi A8 3.0 TDI Quattro).

Ето и една диаграма, издадена от Audi, показваща етапите на производствения процес на горивото:

 

 

Новината за автомобили, захранвани от въздух и вода, е вълнуваща и официалната подкрепа на една от най-големите и най-силни икономики в света (на Германия) е знак, че зеленото бъдеще е вече тук.

За момента заводът в Дрезден ще произвежда едва 3000 литра от е-дизела. А предизвикателството пред Audi е да направи така, че тяхното гориво да премине от научен проект към търговски успех. Изглежда те имат големи амбиции да направят това и партньорството им със Sunfire е само една от няколкото колаборации с енергийни компании.

 

Прочетете още: Audi работи по електрически джип, очакваме го през 2018