Ню Хърайзънс засне структури на Плутон!

2
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази анимация на Плутон е съставена на базата на снимки, направени през месец април от автоматичната станция „Ню Хърайзънс“. Photo credit : NASA/JHUAPL

29 април 2015 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Днес имаме чудесни новини от „Ню Хърайзънс“, автоматичната междупланетна станция, която скоро ще посети Плутон. Новините касаят снимките, които бяха направени през изминалите дни, както и тези, които предстоят да бъдат направени през следващите дни и седмици.

Заповаме първо с най-голямата новина – екипът на мисията все пак реши да публикува снимките от сближаването с Плутон почти в реално време, независимо от опасенията, които възникнаха през последните седмици, че това няма да се случи!

За целта е създаден следният уебсайт: http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/

Екипът обещава, че снимките от камерата LORRI ще бъдат качвани на този сайт в рамките на максимум 48 часа след тяхното получаване на Земята!

Какво обаче се вижда на снимките, които са получени през април? На горната анимация можете да разгледате обединена колекцията от снимки през този месец. Засега „Ню Хърайзънс“ се намира все още много далече от Плутон и снимките от мисията не са много детайлни, те ще станат по-добри от тези на телескопа „Хъбъл“ едва в края на май. Но независимо от това дори и сега могат да се видят някои характеристики на планетата. На специална телеконференция днес екипът обясни, че някогашните проблеми с „Хъбъл“, с неговата проблемна оптика след изстрелването му, са довели до разработката на специални методи на деконволюция в астрономията, благодарение на които определени детайли от повърхността могат да бъдат видяни седмици преди очакваното!

Засега снимките показват, че единият полюс на Плутон изглежда да е по-светъл от останалата част от диска на планетата. Това е видно на всички изображения! Учените предполагат, че това може да се дължи на шапка от високоотражателен сняг на повърхността. Най-вероятно снегът е съставен от замръзнал молекулен азот. Дали тази хипотеза е вярна обаче ще бъде разбрано на снимките през юли.

На борда на „Ню Хърайзънс“ пътува и цветна камера (тези снимки, които екипът показа днес, са от камерата LORRI, която е черно-бяла, но със свръх висока резолюция). Цветната камера е с разделителна способност, която е значително по-ниска от тази на LORRI. Екипът предполага, че цветна анимация със същото качество като тази от днес ще бъде готова към средата на юни.

Засега снимките не са показали, че около Плутон обикалят повече луни от досега известните на науката, но не е изключено все още нови луни да бъдат открити с приближаването. 

С други думи, екипът на мисията е изключително развълнуван и се очаква съвсем скоро да има от Плутон сериозни открития.

Следете сайта за подробности!

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/