Детска градина в „Меден рудник” и арт галерия ще са първите пасивни сгради в Бургас

1
Добави коментар
Gramofona
Gramofona

Детска градина в „Меден рудник” и арт галерия в центъра на Бургас ще бъдат първите пасивни сгради, които ще се появат в града.

Строителството на детската градина може да започне още през тази година, коментира директорът на дирекция „Строителство” Чанка Коралска. Изграждането на детската градина ще бъде финансирано по програмата „Региони в растеж”.

Бургас е първият град в България, който е партньор по проекта PassReg. Пасивните сгради са с почти нулево потребление за електроенергия.

Те са така конструирани и изградени, че се нуждаят от много малък допълнителен източник за  отопление или охлаждане, обясни експертът към проекта Антония Новакова.

В Европа вече е започнало изграждането на цели жилищтни комплекси, а според директива на Европейския съюз, след 2020 год. всички нови сгради ще се строят по тази технология.

„Хубавото тук е, че тези сгради имат по-голям живот. Те не са пълни с електроника, напротив. Построени са по съвсем простичък начин, но с много мисъл”, коментира Антония Новакова. Тя опроверга и слуховете, че пасивните къщи са херметически затворени и няма достъп на свеж въздух към тях.

Когато една сграда е пасивна, потреблението на електроенергия спада почти 10 пъти. Навсякъде се поддържа еднаква постоянна температура, а въздухът се пречиства постоянно.

Бъдещата арт галерия срещу Часовника до общината пък ще бъде първата пасивна сграда на Бургас, която е проектирана в рамките на проекта PassReg. Нейното строителство обаче ще започне през 2016 год., когато се осигури и финансиране за изграждането й.