Ефектно заснемане на вода

1
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Как да снимаме водата в различни форми?

Водата обикновено е много интригуващ, но понякога и доста труден обект за фото заснемане. Ключът към ефектните и въздействащи фотографии на вода, както обикновено, е да направите правилните настройки на вашият професионален фотоапарат и достигнете до подходящата гледна точка. Фотографиите на вода са много разнообразни, веднъж усвоили особеностите при фотографиране, Вие ще може да си направите цяло портфолио само и единствено с тях. Имайки това предвид, водата е чудесен и интересен обект за фотографиране, чрез който Вие ще увеличите техническите си познания, най-често във връзка с понятията скорост на затвора, боравене с отраженията като изразно средство, разбиране и измерване на наличната светлина и така нататък. В тази статия ще обърнем внимание на различните начини, по които можем да заснемем водата и резултатите, които ще постигнем използвайки тях.
Преди обаче да започнете със самото заснемане е добре да си дадете отговор на следния въпрос: Какъв ефект искате да се получи на вашата фотография. Искате водата да бъде замразена в движението си (freezing motion) или искате да получите леко замъглен ефект на движещата се вода (soft blurred effect)? Скоростта на затвора (shutter speed) на бленда ще бъде от изключително значение и в двата случая, поради което е препоръчително да използвате такива настройки на камерата си, при който Вие да имате контрол върху настройките, а не фотоапарата.

Ефект “замразяване на водата” (Freezing motion).
Как трябва да изглежда ефекта “замразяване на вода” или freezing motion. За постигaнето на този ефект, Ви трябва бърза скорост на затвора – бихме препоръчали скорости от порядъка на 1/1000 или по-бързи за постигането на ефекта (разбира се, както знаем замразяването на движението зависи освен от скоростта на затвора, така и от скоростта на движение на нашия обект, водата в нашия случай). Като следствие от високата скорост на затвора, ще ни бъде необходима по-отворена бленда и/или по-високо ИСО. Като следствие е възможно да имаме относително плитка дълбочина на рязко изобразеното пространство (DOF) или по-осезаем “шум” във фотографията ни.

Ефект „размазана и замъглена вода” (Blurring Water).
Това е предпочитан ефект, когато се фотографира течаща вода. Комбинирането на движеща се и размазана в движението си вода със статични обекти предлага обикновено добър идеен контраст и като краен резултат представлява прекрасна фотография. За да постигнете този ефект, Вие трябва да настроите скорост на затвора от 1/2 секунда или повече на  фотоапарата Ви. При подобна скорост на затвора ще Ви бъде задължително нужен статив. Ако нямате такъв, може да използвате всякаква стабилна повърхност (чанта, камък и т.н.), на която Вашата камера да стои стабилно и в покой по време на фотографирането. Ако се опитате да направите такава снимка през деня, когато е много светло, то вероятно ще изпитате затруднения с достигането на достатъчно ниска скорост на затвора, тъй като модерните фотоапарати обикновено са ограничени в избора на затворени бленди. В такъв случай филтърът neutral- density (ND) filter ще Ви помогне да намалите експозицията (светлината, която влиза в обектива и се експонира върху светлочувстителния елемент) и да постигнете исканият ефект. ND филтрите се предлагат с различни плътности, т.е. има такива, които намаляват експозицията (светлината) с 2, 3 или повече бленди. Първоначално опитайте филтър с 2 бленди намаляване на експозицията, като при ползването му ще разберетенужен ли Ви е ND филтър с повече бленди за намаляване на експозицията.

Нужна е практика, практика и пак практика.
За да постигнете перфектна фотография, няма как да се случи без практика и опити. Направете няколко снимки, използвайки различни настройки, за да свикнете какъв ефект постигате с различните скорости на затвора на фотоапарата Ви. Първоначално започнете с бавна скорост на затвора и след това постепенно увеличавайте докато постигнете желания ефект.

49 total views, 1 views today

Tweet

Pin It