3 домашни маски за лице със семена

5
Добави коментар

През последните години целият свят се обръща към използването на природни суровини и вещества от растителен произход. Фитокозметиката – козметиката с лечебни билки и семена, използва активните съставки на билките и семената за лечение и поддържане здравето и красотата на кожата.

„Не е тайна, че семената и плодовете са сред най-богатите източници на хранителни вещества. Ето защо те трябва да бъдат включени в ежедневното хранене. Освен консумирането на плодове и използването на ядките като добавка към ястията, препоръчително е семената да се прилагат директно върху кожата. Най-лесният начин е като се приготви маска за лице у дома”, съветва Вероника Калчева, медицински козметик от Hill Clinic.

Има огромен избор от семена, подходящи при маските за лице. Преди да подготвим маската е добре да сме наясно какви резултати желаем да постигнем – дали искаме да озарим кожата, да я хидратираме, да я успокоим при раздразнение, да я стегнем и изгладим или да я ексфолираме деликатно. След като вземете решение е време да изберете и подходящите съставки. Трите най-препоръчвани маски за лице от Вероника Калчева са следните:

1. Хидратираща маска за лице с нар
Подходяща е за всеки тип кожа. Смесете един плод от нар с 2 лъжици мед или кисело мляко. Сместа се нанася върху лицето, врата и деколтето и остава така 20 минути. След това се изплаква обилно с хладка вода.
Нарът е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата. Съдържа голямо количество витамин C, забавя процесите на стареене и е особено полезен за хора с увредена кожа от прекомерно излагане на слънцето или от физиологично стареене. Семената от нар стягат кожата, възстановяват еластичността, стимулират производството на колаген и еластин по естествен начин.

2. Ревитализираща маска за лице със семена от чиа
Подходяща е за всеки тип кожа. В 9 лъжици вода се добавят семената от чиа, съставките се смесват и оставят да постоят 20 минути, докато се получи желеобразна консистенция, която се нанася върху лицето и оставя за 20 минути. След това се изплаква обилно с вода.
Семената от чиа притежават изключителното хидрофилно свойство, което ги отличава от всички останали. Това означава, че имат способността на абсорбират 12 пъти повече вода от собственото си тегло. Тази способност удължава процеса на овлажняване в кожата.
3. Стягаща маска за лице против бръчки с ябълка и ленено семе
Подходяща е за зряла кожа. 2 супени лъжици смляно ленено семе се заливат с ¼ чаша топла вода. Сместа се оставя да изстине 15 минути, след което се добавя още вода, така че маската да се прилага плавно върху кожата. Настъргва се малка ябълка и се добавя към сместа. Нанася се върху лицето за 15 минути и се изплаква обилно с вода.

Лененото семе е богато на Омега-3 и 6 мастни киселини, които намаляват възпалителните реакции в тялото и кожата, затова е чудодеен лек при акне. Тази маска може да си прилага при суха кожа, при кожа с нарушена еластичност и повяхнала кожа. Има подхранващо и противовъзпалително действие.

Съвременната козметика също постепенно се завръща към природата, черпейки от огромната й сила и превръщайки я в съюзник на красотата. Съвсем скоро козметичният гигант AVON също пусна новата си и революционна серия грижа за лицето Nutra Effects, която използва семена от чиа, нар и стерлиция, за да се погрижи за всеки тип кожа. За да подпомогнем ефекта на козметичните продукти обаче, е добре да позволим на природата да се погрижи за нас и у дома.