Изключително съм горд с избора на Пловдив за домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2016

2
Добави коментар

„Изключително съм горд с избора на България и на Пловдив за домакин на 23-тияя световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles през 2016 година.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва в церемонията за обявяването на домакинството в Йезоло, Италия.

Той допълни, че чрез провеждането на конкурса в България страната ни ще затвърди мястото си на картата на световната винена индустрия. Според заместник-министър Грудев съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир – Пловдив, организаторите от „Про Бе Жекс“, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма и Община Пловдив.

Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Заместник-министър Грудев коментира, че гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена.

Concours Mondial de Bruxelles 2016 е сред най-значимите световни събития на винената индустрия, като следващата година в България ще пристигнат едни от най-добрите сомелиери, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят. На 22-рото издание в Йезоло участват 350 световно признати дегустатори от 51 страни, които ще оценяват над 8000 вина от цял свят. В програмата са включени и семинари, тематични работилници, открити дискусии, туристически турове и дегустации.

В българската делегация, която взе участие в церемонията по обявяването на Пловдив за домакин на събитието, бяха включени и министърът на туризма Николина Ангелкова, посланикът на Република България в Италия Марин Райков, Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, заместник-председателят на комисията по туризъм в народното събрание Даниела Савеклиева, областният управител на Пловдив Розалин Петков и главният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева.