5 билкови чая за отслабване

6
Добави коментар

Добре известно е, че само една чаша чай дневно може да ви предпази от инфаркт и инсулт, от артрит, от кариеси по зъбите и дори държи рака далеч. Някои билкови чайове пък имат успокояващ ефект и за отрицателно време неутрализират стреса, отпускат съзнанието и подпомагат заспиването.

Наред с всички тези предимства обаче, учените са доказали, че чаят от определени треви е богат на вещества, които противодействат на мастните натрупвания и същевременно подпомагат организма в борбата с наднорменото тегло. Кои са те?

1. Чай от звездовиден анасон – подпомага храносмилането
Звездовидният анасон, плод на дребно вечнозелено дърво, растящо на територията на Китай, помага ефективно при проблеми с храносмилането като разстроен стомах, диария, гадене и т.н Можете да си го приготвите като накиснете една шушулка в чаша гореща вода за 10 минути. Прецедете и ако е необходимо – подсладете. Пийвайте на малки глътки, особено когато се появи неразположението.
2. Чай от мента – контролира храненето
От листата на ментата можете да си приготвите лек, освежаващ чай, който да пиете горещ или охладен. Успокояващият им ефект действа благотвoрно на стомашно-чревния тракт, намалява апетита и понижава стреса, който често провокира изблици на глад. За да го приготвите добавете 1 с. л. свежи или изсушени листа към вряща вода и оставете да престоят в нея 5 минути. Прецедете и ако трябва, подсладете с мед.

3. Зелен чай – стимулира метаболизма

Според проучванията, химикалите и антиоксидантите в зеления чай ускоряват метаболизма и подпомагат изгарянето на мазнините. Точно това е причината билковата напитка да присъства във всички хранителни режими. А за максимален ефект, специалистите препоръчват редуване на зеления чай с чая от мента. Добавете 1 с.л зелен чай към вряща вода, оставете да престои 2 – 3 минути, прецедете и подсладете.

Прочетете още:

Отслабване със зелен чай

4. Чай от рози – предотвратява запек
Един от най-старите ароматични чайове, чаят от рози (смес от розови листенца и пъпки) има доказани силно терапевтични свойства върху човешкия организъм. Освен способността му да прочиства токсините и да разкрасява кожата, той предпазва от инфекции заради голямото количество витамина А, В3, C, D и Е. Така, стимулирайки нормалната перисталтика, чаят от рози подпомага и отслабването.
5. Чай от Оолонг – предпазва от затлъстяване
Според изследванията, този полуферментирал чай, смесица между черен и зелен и произхождащ от Китай и Тайван, може да има дори по-силен ефект от зеления чай. Той ускорява изгарянето на мазнините и концентрацията им в тялото, и подпомага намаляването на холестерола. Препоръчителни са 2 чаши дневно, като билката трябва да се запари между 30 секунди и 3 минути в зависимост от големината на чашата.