7 правила за интимна хигиена

7
Добави коментар

Добрата интимна хигиена трябва да бъде правило No 1 в живота на всяка жена – да се изпълнява със същите постоянство и внимание както грижите за лицето и влизането във форма. И дори по-педантично. В противен случай, не само може да си причините сериозни здравословни проблеми, но и да се лишите от най-голямото щастие – майчинството. Ето кои са 7-те основни правила за интимна хигиена.

При поддържане на правилна интимна хигиена, влагалищната среда е здравословна, т.е благоприятства развитието на „добрите“ бактерии и е способна сама да се защитава от инфекциите. Няма неприятна миризма и дискомфорт, и отделя малко количество секрет, необходимо за самопочистване на вътрешността. От какво зависи това обаче?

1. Не използвайте силни сапуни и почистващи средства за интимната зона
Съставките в измивните средства, които обикновено използвате за миене на други части от тялото са доста сурови към влагалищната среда. Те нарушават естествения й pH баланс като унищожават добрите бактерии и улесняват развитието на инфекции. Затова е най-добре да използвате специални интимни почистващи продукти съобразени с вагиналната флора и то във външната зона.
2. Поддържайте интимната област суха
Влагалището трябва да е не само чисто, но и сухо – влагата ще проправи път на инфекциите. Затова след всяко къпане подсушавайте нежно с мека кърпа, използвайте тоалетна хартия или интимни кърпички при всяко посещение на тоалетната и по възможност сменяйте банския след плуване в басейн или море.
3. Не носете прекалено стегнато бельо
Плътно прилепналото бельо, възпрепятства циркулацията на въздух и така създава идеална среда за развиване на бактерии. Неподходящите материи пък причиняват дразнения, запаряване и обриви. Затова използвайте само памучно бельо, а нощно време спете със свободна пижама, за да позволявате на мястото да диша.

4. Бършете интимната зона в посока отпред – назад

Правилното бърсане при ходене до тоалетна е от особено значение за запазване на здравословна среда. Спазвайте посока от влагалището към ануса, защото по обратния начин съществува много голям риск да пренесете вредни бактерии и да си причините гинекологични неволи.

5. Сменяйте редовно санитарните материали
Старайте се, в периода на месечния цикъл да сменяте тампоните на всеки 2 часа, а дамските превръзки – на 4 (или по-малко в зависимост от обилността на цикъла). Добре е и честичко да сменяте ежедневните превръзки, които използвате за попиване на обичайния секрет.
6. Пийте много вода
Колкото повече течности (за препоръчване вода и чай) пиете, толкова по-способно ще е тялото ви да се справя с изхвърлянето на токсините и да поддържа балансирана вътрешна среда. Напомняме ви, че препоръчителната дневна доза е 2 л.
7. Хранете се здравословно
Хранителният ви режим е много важен за здравето на репродуктивната ви система. В тази връзка, освен вода и чай, в менюто ви редовно трябва да присъстват и кисело мляко, сок от червени боровинки, ечемична вода, цитруси и други подобни антибактериални продукти, които не само предпазват, но и лекуват инфекции.