Иван Бахчеванов забрави изложба заради икона на Св. Георги Победоносец

1
Добави коментар

Уникална икона, реплика на икона на Св. Георги Победоносец от 14 век ще бъде дарена днес на новия параклис в Созопол. Ликът на светеца е изографисан от художника Иван Бахчеванов.

„Много дълго исках да направя светеца. Оригиналната икона видях преди време в Румъния. Тя е от 14 век. Била е дар на румънския цар и идва от Константинопол. Това е станало малко преди България да падне под османско робство”, разказа пред Gramofona.com Иван Бахчеванов.

Художникът се впечатлил от изображението, а по-късно разбрал, че реплика на ценната икона се съхранява и в Зографския манастир в Атон. Успял да получи снимки и да направи точно копие на оргинала.

Осем месеца са били необходими на Иван Бахчеванов, за да се справи със задачата. Иконата е създадена по заръката на Георги Христов от Созопол. Мъжът поискал да дари на новия параклис изображението на светеца, чието име  носи.

За да изпълни поръчката обаче, Бахчеванов оставил на заден план важен ангажимент. „На 24 май имам изложба. Остават ми 18 дни, за да нарисувам картините, но иконата наистина ме грабна”, призна художникът.

 

 

Снимка: Митко Димитров