Чернобил повторно: горските пожари освобождават плутониеви частици във въздуха

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 06/05/2015

Опасността от горските пожари в Украйна доби ново измерение, след като експерти предупредиха, че бушуващите пламъци близо до изоставената АЕЦ в Чернобил изпращат радиоактивни плутониеви частици в атмосферата. Изданието The Ecologist съобщи, че тъй като дърветата в Чернобил горят, те се отделят радиоактивните плутониеви частици, които са били отложени от въздуха след аварията през 1986 г. Теаи частици сега политат отново и могат да представляват сериозна опасност за здравето под формата на радиационно отравяне на хората в района. „Всеки пожар около Чернобил ре-мобилизира отровата“, написа RT.com.

Според Крис Бъзби, научен секретар на Европейския комитет по радиационен риск, голяма част от радиоактивните вещества, отделени по време на аварията в Чернобил през 1986 г., са били абсорбирани от гората и са останали „вградени“ в нея оттогава насам. Сега обаче, докато дърветата изгарят, частиците се отделят и политат отново във въздуха.

„Това е като Чернобил повторно,“ каза Бъзби пред RT. „Всичките тези материали, отложени на земята, сега ще бъдат изгорени и вдигнати във въздуха – и хората ще могат да ги вдишат.“ Вътрешната радиация от вдишване на радиоактиви частици е много по-опасна от тази, която идва от външни за тялото частици. Бъзби препоръчва хората да не излизат много навън и да търсят начини да останат на закрито.

Особено притеснително е наличието на плутоний в дима. Той е туден за откриване с помощта на Гайгеров брояч, което се дължи на много късияте вълни на алфа лъченията, обяснява The Ecologist.

Пожарите, определени като „големи и катастрофални“, бушуват в 30-километровата зона около Чернобил и вече заемат площ от около 10 хиляди хектара, според сателитни снимки. Украинското правителство казва, че има „обосновано подозрение за умишлен палеж“.

Публикувано в Общество | Тагове атомна електроцентрала, атомна енергия, ядрена авария, ядрена енергетика, ядрена енергия