България с най-много дебелани след 15 години 1 1540

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

България с най-много дебелани след 15 години

06.05.2015 21:10 | България

Здравните експерти са категорични, че трябва коренна промяна в хранителните и двигателните навици, за да спре тенденцията към увеличаване на хората с наднормено тегло и затлъстелите.

През 2030 г. в България ще има най-много дебели жени в сравнение с останалите страни в Европа. Това показва доклад, изнесен на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага.

Ако сегашната тенденция се запази, след 15 години 89% от дамите у нас и в Белгия ще са с наднормено тегло или затлъстели, сочи доклад на експерти от Световната здравна организация (СЗО) в Европа и Британския здравен форум.

В първата категория попадат тези с индекс на телесната маса над 25, а във втората – с индекс над 30. Индексът на телесната маса се изчислява, като се раздели теглото в килограми върху височината в метри на квадрат.

Изследването обхваща 53 страни, повечето от Европа, като СЗО предупреждава, че Старият континент ще се сблъска с истинска епидемия от затлъстяване през 2030 г.

Прогнозата сочи, че след България и Белгия тогава най-много дебели жени ще има в Ирландия (85%), Австрия, Исландия, Латвия, Турция, Гърция, Люксембург, Чехия (64%).

При мъжете „първенец“ е Узбекистан (90%), следван от Ирландия, Исландия, Латвия, Литва, Естония, Испания, Чехия, Гърция (77%). Българите не са в топ 15.

Данните показват, че Холандия ще е най-малко засегната, като се прогнозира, че там мъжете с наднормено тегло ще намалеят с 5% до 49%, а затлъстелите ще са едва 8% спрямо 10% през 2010 г. Според доклада най-застрашени от увеличаване на процента на дебелите хора са Гърция, Испания, Швеция и Чехия.

„Ако сега предприемем действия на база на изнесените данни, можем да попречим тези предвиждания да се превърнат в реалност“, посочи д-р Жоао Бреда от регионалния офис за Европа на СЗО. Докладът цитира и проучване от ноември миналата година, според което затлъстяването и наднорменото тегло причиняват около 500 000 случая на рак годишно. Посочва се още, че хората с такива проблеми са далече по-податливи на диабет, сърдечно-съдови заболявания, артрити. СЗО припомня, че от 1980 г. затлъстяването непрекъснато се увеличава, като се отчита, че 1,9 млрд. души, или 39% от цялото население, сега са с наднормено тегло. Стряскащо изглеждат и данните, че към 2013 г. уу42 млн. деца на възраст до 5 години са били дебели.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти