Протеиново фитнес руло “Стефани”

3
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

За 1 руло:

1 кг мляно телешко месо
7 бр. яйца (размер М)
1 глава червен лук (100 г)
1/2 червено цвекло (100 г)
1 морков (100 г)
1 с.л чубрица
1 с.л сминдух
1 с.л черен пипер
хималайска сол (на вкус)
30 г фини овесени ядки
10 г краве масло

В тенджера с вода и сол се слагат 4 бр. яйца, за да се сварят. През това време се меси телешката кайма заедно с главата лук (настъргана на ренде), подправките и 2 бр. яйца.

Каймата се меси енергично в продължение на няколко минути (друг ориентир е, когато се вземе парче от нея, то трябва да стои „на конци“).

Каймата се разстила върху здрава хартия за готвене или фолио в правоъгълна форма(паралелепипед) с дебелина на блата около 2-2,5 см.
По дължината му в средата се нареждат обелените сварени яйца, а плътно отстрани до тях – моркови и червено цвекло (нарязани във форма на паралелепипед), по начина показан на снимката.

С помощта на хартията  двата края на блата се замятат плътно около яйцата, като се оформят и сплескват добре, за да няма процепи. Рулото се прехвърля деликатно в тава за печене, намазана с малко разтопено краве масло.

Изделието се пече във фурна, докато се зачерви леко, след което горната и странична площ се намазват с едно разбито яйце. Отгоре се поръсва с овесени ядки, така че да полепнат по цялото руло. Печем довършително още 10-тина минути до залепване на овесените ядки и идеално стягане на рулото.

Силно препоръчително е каймата, която използвате да бъде смляна пред вас в магазина, за да сте напълно сигурни в качеството ѝ, да няма пълнители и консерванти в нея.

Рулото може да бъде приготвено от всякакъв тип кайма: свинска, агнешка, телешка, конска, смесена и др., според вкусовите предпочитания и калорийните нужди.

Ястието е изключително компактно и е перфектен източник на белтъчини, задоволяващо протеиновите нужди дори и на сериозни атлети (при това при не особено високи калории).

Може да бъде допълнено с храни с високо съдържание на въглехидрати / мазнини или и двете в периоди на увеличени калорийни нужди или да бъде консумирано самостоятелно със салати или умерени количества въглехидрати в периоди на понижаване на тегло, според целите и вида хранителен режим.

Приготвено с телешко месо, ястието бива богато на пълноценен за мускулите протеин, микронутриенти, в това число и добри количества цинк.

Яйцата вътре го правят още по-пълноценна храна, а зеленчуците вътре остават като задушени (не претърпяват груба термична обработка).

С останалата част (неизползваната) от цвеклото, морковите и в допълнение с малко прясно зеле, може да настържем една чудесна здравословна цветна салатка, като гарнитура към ястието.

Посоченият грамаж е за 3-8 порции и е в готово състояние.

Време за приготвяне
Грамаж на порцията
Белтъчини
Въглехидрати
Мазнини
Ккал

70 мин.
1200
261.7
51.3
95.3
2110

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Велико е сертифициран фитнес инструктор и верен BB-Team-ър. Спортува активно от 2006 година. Интересите му са основно в сферата на натуралния бодибилдинг, силовите тренировки и методики, хранене и хранителни добавки за здраве и спорт. Привърженик на балансираните режими и природосъобразния начин на живот.